PREPORUKA SPORT

NIKŠIĆ: Košarkaška reprezentacija počela pripreme za kvalifikacije za SP

Muška seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore počela je danas pripreme u Nikšiću, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, za utakmice sa Bjelorusijom i Slovenijom, saopšteno je na pres konferenciji Košarkaškoga savez Crne Gore (KSCG).

Na pres konferenciji je potpisan i ugovor o sponzorstvu sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), čija je vrijednost 100 hiljada eura.

Član stučnog štaba Boško Radović saopštio je da će reprezentacija trenirati narednih deset dana u Nikšiću, gdje će biti odigrana utakmica protiv Bjelorusije.

– To je utakmica koja nam otvara vrata druge runde i nastavak kvalifikacije. Fokus priprema će biti upravo na ovoj utakmici – rekao je Radović.

On je saopštio da je spisak muške seniorske reprezentacije za predstojeći prozor kraći u odnosu na prethodne.

– U ove pripreme ulazimo desetkovani. Ovog puta imamo još kraći raspored. Neće biti povrijeđenog Petra Popovića, Alekse Ilića i Zorana Nikolića – kazao je Radović.

On je rekao da pripreme reprezentacija počinje sa 14 igrača i da neće biti igrača koji su izostali na prethodnim prozorima uslijed povreda i premora.

– Igrači koji ni do sada nisu bili u prozorima, kao što su Nikola Vučević, Bojan Dubljević, Marko Todorović, Dino Radončić, neće biti ni ovog puta iz raznoraznih razloga kao što su povrede, premor od drugih sezona – saopštio je Radović.

Prema njegovim riječima, selektovani igrači su završili sezone prije više od 20 dana i imali su vremena da se odmore.

– Sem Gorana Gajovića, koji je sezonu završio prije dva dana u Rumuniji i osvojio titulu, ostali igrači su poprilično davno završili sezonu. Naravno, to su bile sve duge sezone i naporne, ali odmarali su. Nastojaćemo da ih uvedemo u treninge već prvih dana, ali obazrivo, upravo zbog povreda – naveo je Radović.

On je naveo da je teško procijeniti formu protivnika, ali i njihove reprezentacije, zbog dugog perioda odmora između sezone i prozora.

– Prethodni prozori bili su usred sezone, pa samim tim imate uvid u formu protivničkih igrača. Međutim, ovo je specifična situacija, kada nakon mjesec i po pauze dolazimo na pripreme koje kratko traju – pojasnio je Radović.

Kapiten reprezentacije Suad Šehović smatra da predstojeći ciklus predstavlja najveći prozor i da je namjera reprezentacije da iskoristi narednih deset dana kako bi ujednačili formu.

– Imamo dvije utakmice i prvenstveno smo skoncentrisani na prvu utakmicu, koja bi mogla da odluči, odnosno da produži život u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo – rekao je Šehović.

On je ocijenio da je košarkaški tim Bjelorusije jak protivnik, naročito uz pojačanje koje su dobili sa igračem Artjom Parahovskim.

– To će nam otežati, ali igramo kod kuće. Nastojaćemo da se što kvalitetnije pripremimo i obavimo zacrtane zadatke koje nam selektor postavi. Vjerujem da ćemo, ako budemo mi pravi, pobijediti u toj utakmici – kazao je Šehović.

Izvor i foto: PR Centar