DRUŠTVO PREPORUKA

,,PRUŽI RUKU ZA ŽIVOT” U DELTI: U Crnoj Gori broj dobrovoljnih davalaca krvi porastao za 30 odsto

U Crnoj Gori je porastao broj dobrovoljnih davalaca krvi za oko 30 odsto, ali mladi i žene nisu dovoljno zastupljeni u strukuri davalaca zbog čega bi trebalo da budu aktivniji u toj ulozi, poručeno je povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Tim povodom je Crveni krst Crne Gore (CKCG), u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, organizovao Veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi u tržnom centru Delta city, pod sloganom kampanje „Pruži ruku za život. Daruj krv“, koju već godinu sprovodi sa Radio-televizijom Crne Gore (RTCG).

Ministar sporta Nikola Janović podsjetio je da su podaci Svjetske zdrastvene organizacije pokazali da u Crnoj Gori postoji 2,8 odsto ljudi koji su spremni da dobrovoljno daju krv, a da se procjenjuje, kako je naveo, da bi taj broj trebao iznositi oko četiri odsto.

– Prošle godine sam se uključio da budem promoter ove akcije i, zajedno sa svima onima koji su u njoj učestvovali, mislim da smo djelimično dobro uspjeli. Podaci govore da je porastao broj dobrovoljnih davalaca krvi za oko 30 odsto, i nadam se da će ta brojka i dalje da raste – poručio je Janović.

On je najavio učešće crnogorskih vaterpolo i rukometnih reprezentativaca u Akciji dobrovoljnog davanja krvi i poručio da „svi zajedno možemo da uradimo mnogo i, darujući krv, pomažemo drugima da opstanu“.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, kazala je da je, svaka osoba između 18. i 65. godine starosti potencijalni davalac krvi, kao i da, kako je poručila, svi treba da, bar jednom godišnje, odvoje pola sata kako bi nekome „pružili ruku za život“.

– Ono što mi želimo jeste da građanke i građani Crne Gore ne čekaju organizovane akcije, ne čekaju da ih neko pozove, već da znaju da su u Zavodu za transfuziju krvi dobrodošli svakog dana – poručila je Dubak.

Ona je apelovala na građane da ne zaborave na to da su u ljetnim mjesecima potrebne veće količine krvi, nego u ostalim periodima godine.

– Uvijek ponavljamo istu rečenicu, krv nema alternativu, to je lijek koji nema zamjenu i ne može ga proizvesti nijedna fabrika, osim čovjek. Od čovjeka čovjeku. Neprocjenjive je vrijednosti, a tako malo dobre volje svih nas je potrebno da pacijent nikada ne čeka krv, već krv pacijenta – ocijenila je Dubak.

Ona je istakla da mladi i žene nisu dovoljno zastupljeni u strukuri davalaca krvi i apelovala da, kako je navela, treba da budu aktivniji u toj ulozi.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, Gordana Rašović, podsjetila je da je na današnji dan, prije 150 godina, rođen autrijski naučnik i ljekar Karl Landsteiner, koji je, kako je pojasnila, postavio osnove liječenja transfuzijom krvi i za svoj rad dobio Nobelovu nagradu.

– Na nama je danas da nađemo malo vremena, organizujemo se, okupimo, podijelimo svoje iskustvo sa mlađom generacijom, primjenimo stručno medicinsko znanje i pomognemo onima kojima je naša pomoć potrebna – poručila je Rašović.

Ona je kazala da podaci pokazuju da je sve veći broj onih koji su spremni da dobrovoljno daju krv.

– Rezultati postignuti u prošloj godini od 2,9 odsto ukupnog davalaštva, sa sada već 48 odsto učešća dobrovoljnih nenamjernih davaoca krvi, u odnosu na 2,1 odsto i svega 17 odsto učešća dobrovoljnih davaoca krvi prije nekoliko godina, govore da idemo uzlaznom putanjom i da naš cilj nije nedostižan – ocijenila je Rašović.
Tekst i foto: PR Centar