ART SLAJDER

MNE MAGAZIN NA KONCERTU ,,SCORPIONS-A” I ,,DIVLJIH JAGODA”: Priredili koncert za pamćenje u ,,Štark areni“

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Grupe ,,Scorpions“-i i ,,Divlje jagode“ i publika u ,,Štark areni“ u Beogradu disali su sinoć kao jedno. Pjevalo se iz sveg glasa, iz srca i duše, tresle su se tribine od siline skakanja i poziva na bis. Bilo je to još jedno nezaboravno veče.
Ono što je publika imala priliku da čuje bila su dva izvanredna benda. ,,Divlje jagode“, koje traju 40 godina i ,,Scorpions“-e koji svoju muziku pronose svijetom 53 godine.
,,Divlje jagode“ bile su, pored odlične svirke, pune iznenađenja.
– Ove godine slavimo prvih 40 godina. Nije bilo lako, ali idemo dalje – rekao je frontmen grupe Sead Zele Lipovača i najavio prvog pjevača ,,Divljih jagoda“ Anta Tonija Jankovića.
Njegov izlazak publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom i upaljenim telefonima s prvim taktovima numere koju je zapjevao – ,,Jedina moja“.
– Drago mi je da sam tu sa svojom ekipom – kazao je Janković nakon izvođenja pjesme.
Janković, koji će biti dio ove turneje i gost na novom albumu ,,Divljih jagoda“, otpjevao je potom ,,Krivo je more“.
Ređali su se hitovi ,,Kap po kap“, ,,Motori“, ,,Metalni radnici“, ,,Šejla“, dok je publika neumorno horski pjevala i bilježila trenutke mobilnim telefonima.
Nastup je završen pjesmom ,,Divlje jagode“.
Sadašnji bend čine Zele Lipovača, Livio Berak, Damjan Mileković, Damjan Deurić i Emil Kranjčić.

Ruke i mobilni telefoni ostali su visoko podignuti u vazduhu i kada se zavjesa s natpisom ,,Scorpions, Crazy World Tour“ spustila i kroz dim, uz taktove numere ,,Crazy world“, počeli da izlaze članovi benda Rudolf Šenker, Matijas Jabs, Pavel Mačivoda, Miki Di i Klaus Majne. Bio je ovo prvi put da nastupaju u Srbiji.
U narednoj pjesmi nastala je prava eksplozija oduševljenja kada se na bimu pojavila srpska zastava, uz pjesmu ,,Make it real“.
– Dobro veče, Beograde! Kako ste? – obratio se publici Majne na srpskom jeziku.
Nastavio je zatim na engleskom, rekavši da mu je žao što nisu mogli da dođu u decembru.
– Tu smo sada i ima da ,,rokamo“ – poručio je Majne, a potom zapjevao ,,Is there anybody there?“.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Uslijedile su ,,The Zoo“, u kojoj je Majne bacao publici bubnjarske palice, a onda su pokazali zašto postoje 53 godine u nevjerovatnoj gitarskoj solo dionici Šenker-Jabs-Mačivoda-Majne. Ovoga puta jedan posjetilac na kraju sola dobio je od Majnea i trzalice za gitaru. O ljubavi, zajedništvu, vjeri u sebe i tome kako su gradili karijeru kazali su pjesmom ,,We built this house“. Uslijedila je još jedna prelijepa solaža Matijasa Jabsa.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Publika je bila na nogama. Uslijedile su pjesme ,,Send me an angel“ i ,,Wind of change“, a onda je predstavljen bubnjar Miki Di koji je s njima od 2016. godine i koji je došao iz ,,Motorhead“-a. Upravo pjesmom ,,Overkill“ odali su počast pjevaču ,,Motorhead“-a Lemiju Kilmisteru koji je preminuo krajem 2015. godine. Uslijedila je nevjerovatna solaža na bubnjevima iznad bine, u vazduhu, Mikija Dija.
,,Miki, Miki“, klicala je publika dok su se tribine tresle od siline skakanja.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Toliko su članovi benda ,,pržili“, da je u narednoj pjesmi iz gitare Rudolfa Šenkera počeo da izlazi dim. Naravno, sve je to bio dio šoua.
Posljednju pjesmu u regularnom dijelu ,,Big city nights“ publika je, u 22.30 sati, dočekala s rukama u vazduhu, držeći ritam.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

,,Scorpions“-i su dugo ostali na bini, pozdravljajući publiku i dijeleći trzalice i palice za bubanj. Ali, bila je uporna i publika, pa su izašli na bis. Kako su počeli koncert, tako su i bis – izlaskom iz dima. Moćan glas čovjeka koji je nekoliko sedmica ranije proslavio 70. rođendan Klausa Majnea zaorio se još jednom ,,Štark arenom“ u pjesmama ,,Still loving you“ i ,,Rock you like a hurricane“ koju je Majne otpjevao ogrnut srpskom zastavom koju mu je neko dobacio iz publike. Nije im ostala ,,dužna“ ni publika koja je obje pjesme podržala prelijepim horskim pjevanjem.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

– Hvala, Beograde, volimo vas! Laku noć – pozdravio je Majne publiku u 22.50 sati.
Članovi benda još jednom su dugo ostali na bini, bacajući trzalice, palice, aplaudirajući publici koja ih je bezuspješno pozivala na drugi bis.

B.Radonjić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *