DRUŠTVO PREPORUKA

ZBOG AFRIČKE KUGE: Zabranjen uvoz svinjetine iz više zemalja

Foto: pixabay.com

Crna Gora je zabranila uvoz svinjskog mesa iz zemalja Evrope u kojima se pojavila bolest afričke kuge svinja.

Tu mjeru Uprava za bezbjednost hrane je donijela u cilju sprečavanja širenja bolesti, nakon što je juče u Srbiji uništena tona hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani unijeli iz Mađarske u Srbiju.

-Zabrana uvoza i tranzita pošiljki navedenih proizvoda odnosi se na pošiljke porijeklom iz Mađarske, zatim Litvanije, Letonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Češke, Italije (region Sardinija) i drugih država u kojima, prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja, postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena ili se potvrdi bolest afričke kuge svinja – saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Inače, u skladu sa Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja zabrana uvoza i tranzita se odnosi na žive domaće i divlje svinje, zatim sjemena, embriona i oplođenih jajnih ćelija porijeklom od domaćih i divljih svinja, te svježeg i zamrznutog mesa istog porijekla.

To znači, kako tvrde, da je pojačana kontrola, te da je nemoguće da u Crnu Goru uđe bilo koja pošiljka hrane porijeklom iz zemalja iz kojih je uvoz zabranjen.

Bolest afrička kuga registrovana je kod mađarskih svinja. Riječ je o zaraznom oboljenju kod domaćih i divljih svinja koje je teško kontrolisati, ali koje nije opasno za ljude i druge životinje. U Crnoj Gori nije registrovana bolest afričke kuge svinja, niti je ikada bila registrovana.

Izvor: Dnevne novine/rtcg.me