ART SLAJDER

KOTOR MAY ROCK: ,,Light Under the Black Mountain”, DST i Nikola Vranjković za nezaboravno finale

Light Under the Black Mountain

Prvo izdanje Kotor May Rock-a završeno je sinoć u bajkovitom ambijentu ispred katedrale Svetog Tripuna.
Bile su to dvije večeri koje će ostati urezane u sjećanjima posjetilaca još dugo.
Sinoć su se prvi na binu popeli članovi kotorskog benda ,,Light Under the Black Mountain”. Publika je uživala u autorskim numerama otpjevanim na engleskom jeziku. Ove večeri, takođe, je bilo puno inostranih posjetilaca koji su uživali u ovom, na našim prostorima, jedinstvenom muzičkom događaju. Ovaj sastav prepoznatljiv je po bluz rok zvuku, a čine ga izvrsni muzičari Kristijan Đuranović, gitara, Danijel Petkovski, usna harmonika, Petar Šuković, bas, Željko Samardžić, bubanj, Radovan Čeprnić, akustična gitara i Branko Rajačić, vokal.
Đuranović za portal MNE magazin podsjeća da je ovo njihov četvrti nastup u Kotoru.
– Imamo podršku od našeg grada. Jednostavno, osjećaju da je to što radimo kvalitetno i autorski rad. Možda sad u Kotoru, čini mi se, od alternativnih i rok bendova smo jedini koji ozbiljnije rade autorsku muziku, rok bluz. Već radimo na drugom albumu sa kojeg smo noćas odsvirali dvije pjesme. Što se samog Kotora tiče, Ivan Gvido Krivokapić i čitava ekipa sa njim, sa Turističkom organizacijom skupa i sa Opštinom Kotor je uradila nešto mnogo korisno za ovaj grad. Ovo je rokenrol grad, što je rijetka pojava. Mnogo mi znači što sam dio te ekipe koja nešto drugačije radi, pogotovo što večeras obilježavamo i Dan nezavisnosti – kazao je Đuranović.
Njegova rok poruka glasila je:
– Mit seks, droga i rokenrol odavno ne funkcioniše na taj način. Rok poruka je da ljudi budu svoji, da budu čisti, da zdravo razmišljaju, da su antifašisti, da su kosmopolite i to je pravi rokenrol. Ostalo bacite sve.

DST

Sljedeći su na scenu stali i osvojili srca publike, pa i one najmlađe, članovi nikšićkog sastava DST koji je otkrio sve skrivene talente i natjerao publiku na pjevanje i šutku. Dočekani su gromoglasnim aplauzom, a žurka je počela sa ,,Đana, ljubavi” i nastavila s ,,Jovanom”.
– Nađi u sebi bolji svijet i I za njega bori se – čuli su se stihovi ,,Tunela mraka”.
Za kraj je trgom odzvanjalo horsko pjevanje ,,Vatre”.
Ovaj izuzetni bend čine Boris Lješković (vokal), Veljko Vučurović (gitara), Dragan Lučić (bas) i Srđan Simunović (bubanj).
– Veoma smo zadovoljni, srećni i ponosni što smo sa organizatorom, vrlo dobrim domaćinom, podijelili ovu veče koja je prošla lijepo. Odavno nas nije bilo na primorju, naročito u Kotoru koji je uvijek važio za rokerski grad, u kojem se uvijek slušala kvalitetna muzika – kazao je Simunović za MNE magazin.
Poslao je i rok poruku.
– Mi smo krenuli u ovu priču kao DST prije 26, a evo ide i 27. godina. Uvijek nas je okupljala strast, ljubav i dublja emocija koja je preživljavala svo ovo vrijeme u kojem se veoma teško bilo održati i mislim da je to suština rokenrola – kad voliš nešto do srži, do bola, ali iskreno i do kraja i istrajavaš. Mislim da je to najsnažnije kao emocija koja se rađa, izgrađuje i traje, nadam se još dugo – rekao je Simunović za naš portal.

Nikola Vranjković sa bendom

Prvi Kotor May Rock zatvorio je velikan rok scene, umjetnik i poeta Nikola Vranjković sa bendom koji ga je pratio u stopu, a koji čine izvanredni Vladan Božilović, Danilo Nikodinovski, Ivan Zoranović i Ivan Mihajlović.
Pred sam nastup za MNE magazin kazao je da mu puno znači poziv i da je srećan što je u Kotoru, a da poruke ne šalje. I zbilja, poruka je bio njegov nastup i poruka je svaki izgovoreni stih u numerama. I te poruke počele su da se nižu već sa prvom pjesmom ,,Fotelja” u kojoj kaže ,,Moja sreća nije raskopčana bluza da je složim na fotelju kad je skinem”. Ovo nije bio koncert. Bio je više od koncerta, odlazak na putovanje, povratak sebi, lijek, iscjeljenje, sudeći po izrazima lica posjetilaca dok su upijali njegove stihove i muziku.
U pjesmi ,,Majdan” Vranjković kaže: ,,Ja verujem u muk istine. Možda se sve ovo dešava još nekome. Ja verujem u muk istine, ili smo samo zalutali u sećanje”. Činilo se da je Vranjković sinoć uradio baš to, putem svoje muzike natjerao svakoga na Trgu da zaluta u sjećanje. Publika je pjevala iz duše i iz glasa, nerijetko sama počinjući numere i završavajući ih. Kao specijalni gost, u pjesmi ,,Moraćeš da naučiš da živiš sa tim”, pridružio im se frontmen grupe ,,Autogeni trening” Dino Kapetanović. Na kraju nastupa, Vranjković je sišao među publiku i potpisivao knjige i albume.
Organizator ovog izuzetnog dvodnevnog događaja bila je Turistička organizacija Opštine Kotor.
Tekst i foto: B.R.

kud duga