DRUŠTVO PREPORUKA

PROPUST U KCCG: Kući otpuštena s tuđom bebom

Foto: Profimedia.rs

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore desila se do sada nečuvena situacija – sa majkom je otpuštena tuđa beba.

Nakon što su preuzeli bebu od babice i napustili porodilište KCCG, porodilja i suprug nisu ni slutili da dijete nije njihovo. Prvi je posumnjao otac. Primijetio je da je beba mnogo sitnija.

Kada su stigli kući majka je odvila novorođenu djevojčicu i vidjela da im broj narukvice nije isti.

Vratili su se u porodilište, gdje ih je u boksu čekalo njihovo dijete.

U KCCG potvrdili su da je došlo do zamjene beba.

– Prilikom otpusta medicinska sestra, kao i porodilja, nijesu primijetile da majka i beba nemaju isti broj. Propust je nastao zbog nesavjesnog i neodgovornog rada, jer se sestra nije pridržavala procedure i protokola u vezi sa otpustima porodilja i novorođenčadi. Navedeni propust je odmah uočen i otklonjen – saopšteno je iz KCCG.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo o događaju je odmah izvijestio menadžment KCCG. Protiv odgovorne sestre pokrenut je disciplinski postupak, radi promjene radnog mjesta i suspenzije. Najavljuju oštriju kontrolu prilikom otpusta beba.

– Ubuduće će prilikom otpusta, pored majke, prisustvovati još tri osobe sa klinike (jedan neonatolog i dvije medicinske sestre) – saopšteno je iz KCCG.

U KCCG napominju da je ovo prvi put da se ovakav propust desio u njihovoj ustanovi.

– Koristimo i ovu priliku da se još jednom izvinimo porodilji zbog neprijatnosti – saopštili su iz KCCG.

Roditelji nijesu htjeli pred kameru TVCG, ne žele da neko zbog te greške ostane bez posla jer se sve, kako kažu, završilo dobro.

Izvor: RTCG