DRUŠTVO PREPORUKA

JPMD: Primijećeni lovci u Rezervatu prirode Solila u Tivtu

Lovci su primijećeni na području posebnog rezervata prirode ,,Tivatska solila” i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore proslijediće prijavu za krivolov MUP-u Crne Gore, Centru za bezbjednost opštine Tivat i tražiti da se krivolovci sankcionišu shodno Zakonu koji propisuje  kaznene mjere za ovu vrstu nelegalnih aktivnosti.

Kako podsjećaju iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Solila su 2008. godine stavljena pod zaštitu radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i životinjskih vrsta, a shodno režimu zaštite, koji je Zakonom o zaštiti prirode propisan za rezervate prirode strogo je zabranjeno svako uznemiravanje, hvatanje i ubijanje životinja.

Lov, dodaje se u saopštenju ovog preduzeća, tokom proljećnog i ljetnjeg perioda nije dozvoljen ni na jednu vrstu ptica upravo zbog toga što se u tom periodu ptice gnijezde, polažu jaja i podižu svoje mladunce. Posebno ističu činjenicu da se na području ovog specijalnog rezervata prirode, gnijezde rijetke i ugrožene vrste ptica.
Mn.M.