DRUŠTVO PREPORUKA

KANADA: More na plažu izbacilo 14 ljudskih stopala

Kanadska policija pokrenula je istragu nakon što je ljudsko stopalo isplivalo na plažu u regiji Britanska Kolumbija.

Ipak, najstravičnija u cijeloj priči je činjenica da se tamošnji policajci ne susreću prvi put s ovakvim slučajevima – ovo je čak 14. put od 2007. godine da je more na obalu na tom području izbacilo ljudske udove.

Posljednji jeziv pronalazak dogodio se u nedjelju na ostrvu Gabriola kada je slučajni prolaznik na plaži ugledao, u prvi mah se činilo, čizmu za planinarenje. Međutim, kada je malo bolje zavirio u nju, shvatio je da se unutra nalazi ljudsko stopalo.

Otkriće je ponovo uznemirilo građane u tom dijelu Britanske Kolumbije. Ponovo su krenule spekulacije o čemu se zapravo radi – neki tvrde da su to posljedice neke prirodne katastrofe poput cunamija 2014. godine ili da se u blizini dogodila neka avionska ili brodska nesreća. Ipak, neki vjeruju da je to djelo serijskog ubice ili mafije.

Međutim, šefica policije u regiji Barb McLintock uvjerena je da niko ljudima nije rezao udove.

– Sva stopala su pronađena u patikama. Pazite, patike su izrađene od laganih, ali izdržljivih materijala. Štite noge od raspadanja, a usput plutaju pa ih vuku na površinu mora – kazala je McLintock.

U decembru 2017. godine jedan muškarac spazio je nešto neobično dok je šetao psa na plaži. Pas se zaletio u plićak, a kad je čovjek krenuo da ga zaustavi, primijetio je stravičan prizor – ljudsku nogu na kojoj su još bile bijele čarape i crne cipele. Poslije je otkriveno da dio tijela pripada 79-godišnjem Amerikancu koji je poslije pronađen mrtav. Istraga o tome još je u toku.

Kanadski policajci su u prijašnjim slučajevima odmah u startu isključivali nasilnu smrt, budući da na udovima nisu primjećivali tragove traume. Čak su i identifikovali „vlasnike“ osam stopala, a svi oni počinili su samoubistvo ili su stradali u nesrećnim slučajevima.

– Tijela se u vodi raspadnu, a njihove noge isplivaju zajedno s patikama i cipelama – rekla je šefica policije.

Izvor: Jutarnji list