DRUŠTVO PREPORUKA

HAVAJI: Vlasti naredile hitnu evakuaciju zbog nove erupcije vulkana

Vlasti su pozvale na hitnu evakuaciju oko 2.000 stanovnika iz dvije zajednice na Velikom ostrvu Havaja prošlog četvrtka, ali neki su ignorisali poziv i ostali u svojim domovima.

U utorak su nastala dva nova vulkanska otvora, odnosno pukotine u zemlji, zbog čega su vlasti naredile stanovnicima Lanipuna Gardensa da odmah napuste svoje domove.

Havajski opservatorijum za vulkane potvrdio je nastajanje dvije nove pukotine te novu aktivnu erupciju. Ranije u utorak stanovnici Leilani Estatesa, najjače pogođenog područja, vozili su se kroz oblake dima i sumpornog dioksida u pokušaju spašavanja svojih imanja i kućnih ljubimaca.

Erupcija vulkana Kilauea do sada je uništila 36 domova i drugih struktura. Vulkan je izbacivao lavu i do 90 metara u visinu. Sistem pukotina počeo se širiti prema istoku, prijeteći područjima koje se do sada smatralo sigurnima.

U petak je jugoistočni dio ostrva pogodio potres jačine 6,9 stepeni po Rihteru, najjači od 1975. godine, a očekuju se novi potresi i erupcije, koji bi mogli trajati mjesecima. Ukupno se na ostrvu otvorilo 14 pukotina kroz koje izlaze lava i otrovni plinovi.

Izvor: Index.hr