Porto Novi
NAŠE PRIČE

BARANKA IVONA MILIĆ SVIRA KLAVIR U MINHENU: Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari

Baranka Ivona Milić, koja je u Minhenu zaposlena u privatnoj školi MusiKretiv gdje predaje klavir, prije nego što je za portal MNE magazin ispričala kako je tekao proces njenog obrazovanja i kada je pošla iz Crne Gore da studira i radi u inostranstvu, navela je da svako treba da ima u vidu da ima nečega u onome kada se kaže: pazi šta želiš, možda ti se to i ostvari. Njeni snovi su ispunjavaju.

-Moram da priznam da je moja mama zaslužna za moje upoznavanje sa svijetom umjetnosti i da mi je od malih nogu puštala Betovenove simfonije i Mocartove sonate i od kako sam progovorila uvijek sam pričala kako ću, kada porastem, da imam svoj klavir, budem balerina i imam konja. Uskoro ću i da krenem na jahanje – navodi Ivona, uz osmijeh.

Ono što je interesantno jeste da niko iz njene porodice nema nikakve veze sa muzikom ili umjetnošću. Naša sagovornica ističe da su joj roditelji oduvijek bili najveća podrška u svakom smislu i bez njih bi sve ovo imalo manje smisla i bilo nemoguće ostvariti. Ivona je, između ostalog, pohađala Umjetničku školu za muziku i balet ,,Vasa Pavić”, a nakon stečenog srednjeg obrazovanja otišla je u Beograd gdje je upisala odsjek klavir na Fakultetu muzičke umjetnosti.

-Tamo sam i trenutno student master studija – priča Ivona.

Minhen

Već neko vrijeme živi u Minhenu gdje usavršava pijanističke sposobnosti, njemački jezik, a ujedno se sprema za prijemni ispit za još jedan master koji planira da upiše na Fakuleta za muziku i teatar u Minhenu.

– Trenutno sarađujem sa renomiranim profesorom koji radi na tom Fakultetu tako da dosta vremena provodim na Fakultetu i, zapravo, se osjećam kao student. Impresionirana sam uslovima koji su ovdje pruženi kako profesorima, tako i studentima. Instrumenti na kojima se izvodi i vježba su predivni – istakla je ona.

Kaže da je najviše od svega oduševilo koliko se mnogo koncerata organizuje za studente i koliko imaju priliku da javno sviraju i pokažu svoje znanje.

-Moram priznati da jednako koliko me to oduševilo, toliko me i zaboljelo što mi u Crnoj Gori ili okolnim zemljama nemamo takve uslove i često prilike da sviramo. Pričajuci sa kolegama sam shvatila da njima to nije ništa posebno impresivno, nego potpuno normalno. Kažu: ,,Naravno da treba da bude puno koncerata, pa to i studiramo, za šta drugo bi radili i vježbali? – priča Ivona.

Ona od studija očekuje ne samo da prošire njeno znanje, već i da unaprijede njenu karijeru koja tek polako počinje.

-S obzirom na to da sam cijelog života uživala u svom gustom rasporedu i konstantnom radu na sebi i svom obrazovanju, nije veliko iznenađenje da sam nakon završenih studija klavira odlučila da polje svoje profesije proširim. Zauvijek ću ostati u umjetnosti, jer od malih nogu koračam u tom svijetu, ali smatram da čovjek treba da bude što više informisan i da nikada nije vrijeme da se prestane sa učenjem- ističe ona.

Ivona  nikada nije imala problem da se prilagodi novoj sredini ili kulturi, što objašnjava svojom zainteresovanošću i radoznalošću.

-Naravno da postoje stvari za koje mi je trebalo vremena da se na njih naviknem, poput njemačke papirologije, ali uglavnom je bilo jako lako naviknuti se na sve, jer sve apsolutno savršeno funkcioniše i potpuno sam zaljubljena u ovaj grad. Ono što me malo kočilo u početku jeste to što se po dolasku moje znanje njemačkog svodilo na ,,ja se zovem Ivona” i ,,dobro jutro”, ,,dobar dan”. Srećom, jezike učim jako brzo, pa sam u periodu kraćem od godinu i po dana završila i c2 nivo njemačkog. Sjećam se jedne anegdote povodom jezika. Jednom prilikom sam pred cijelom klasom i mnoštvom profesora sa fakulteta upitala svog profesora u žurbi, izlazeći iz sale: ,,Jeste li se presvukli juče?”, a, zapravo, sam željela da ga pitam da li se preselio, jer je sličnost između ta dva glagola  velika. Bila je strašno smiješna scena, jer su svi bili u šoku kakvo je to pitanje. Neki kraći period nakon toga sam odbijala da pričam njemački – priča Ivona, uz osmijeh.

Crna Gora

Kaže da stranci sa kojima je razgovarala o svojoj domovini komentarušu Crnu Goru samo u lijepom kontekstu.

-Većina je nikada nije posjetila, ali ono što vide kako izgleda i kakva nam je priroda, svi su u potpunosti fascinirani. I ja sama jako volim da pokazujem fotografije i pričam o ljepotama naše zemlje i već se veliki broj ljudi najavio da je to destinacija za odmor ovog ljeta-istakla je ona.

Ivona je istakla važnost još nekih svojih dosadašnjih aktivnosti. Sem što je, kako navodi, imala priliku da svira širom Evrope i što je nastupala kao pijanista i kamerni izvođač i tako osvajala brojne nagrade, bila je i dio nekoliko projekata. Prije dvije godine bila je jedan od organizatora ,,Boljšoj festival” u Drvengradu, čuvenog Emira Kusturice. Iste godine je vodila ,,radionicu” muziko-terapiju za djecu sa autizmom, u Beogradu. Ranije je sa nekoliko drugara, takođe, u Beogradu pokrenula neprofitnu organizaciju ,,Umrežavanje Umetnika” gdje su studenti umjetnosti jednom mjesečno imali priliku da izvode muziku, glume, prezentuju svoje umjetničke radove…

-U junu ove godine idem u Kinu na drugi po redu 16+1 Arts Cooperation Forum, kao jedan od predstavnika Crne Gore, iz delegacije škole ,,Princeza Ksenija”, sa sjajnim, uspješnim ljudima, sa kojima mi je čast da idem i da predstavljam našu divnu zemlju-istakla je ona.

N.Đ.