DRUŠTVO PREPORUKA

SARA BERO: Treba nam pomoć institucija za otvaranje prvog centra za djecu sa Daunovim sindromom

Sara Bero, majka djevojčica Irme i Ilde s Daunovim sindromom, boravila je, povodom Dana djeteta,  u Bodrumu na poziv Internacionalne federacije DOWN-ovog sindroma.  Tokom posjete najavljeno je interesovanje domaćina za otvaranje centra za Daunov sindrom u Crnoj Gori.
-Na čelu predstavništva Internacionalne Federacije DOWN-ovog sindroma  u Istanbulu je direktor  dr Muhamed Abdulah. Oni rade na proširenju organizacije na Balkanu i Evropi. Kazali su da se me, zbog mog vidnog zalaganja za djecu sa Daunovim sindromom,  izabrali za predstavnika Crne Gore na ovom skupu. Povodom Dana djeteta, 23. aprila, u Turskoj su bili i predstavnici svih država sa kojima sarađuju, kao što su Njemačka, Grčka, Albanija.  Sastanak je organizovan u Bodrumu gdje su nas jako lijepo dočekali, pružili nam podršku i mene izabrali da budem predstavnik za Crnu Goru. Jako sam počastvovana zbog toga i to je jedan veliki pomak u mom životu, a i životu drugih mama i djece sa Daunovim sindromom-kaže Sara Bero za naš portal.

U Crnoj Gori ne postoji centar za djecu sa Daunovim sindromom.
Dr Muhamed Abdulah je spreman da pomogne i da bude sponzor dijela našeg projekta usmjerenog ka osnivanju centra za djecu sa Daunovim sindromom. Svakako, biće neophodna pomoć države i nadam se da će naše  institucije prepoznati značaj, učestvovati i pomoći da realizujemo ovaj projekat, te da naša djeca dobiju ono što zaslužuju poslije toliko godina-kaže Irmina i  Ildina majka. 
Ona je sa kćerkama u Bodrumu bila tri dana. Kaže da je i ovaj skup jedan u nizu događaja na kojima je bila zalažući se za 
djecu sa Daunovim sindromom.
-Već par puta sam učestvovala na događajima ili bila organizator različitih manifestacija, od prvog ,,Fashion Kids Montenegro” kada su djeca sa Daunovim sindromom nastupila na reviji u hotelu Hiltonu, do ove i prošle godine  gdje sam radila oko organizacije Dana djece sa Daunovim sindromom na Trgu nezavisnosti u Podgorici-kaže Sara Bero.

Boravak u Bodrumu i spremnost odgovornih iz Internacionalne Federacije DOWN-ovog sindroma da pomognu djeci s Daunovim sindromom u Crnoj Gori ona doživljava kao jedinstvenu priliku koju ne treba propustiti da bi  mališani s Daunovim sindromom imali bolje uslove za odrastanje, a njihovi roditelji dobili institucionalnu podršku u velikim naporima koje ulažu.
 
Mn.M.