DRUŠTVO PREPORUKA

KOTOR, OHRID, MOSTAR, DUBROVNIK: Potpisan Memorandum o prijateljstvu

Predstavnici Kotora, Mostara, Dubrovnika i Ohrida potpisali su Memorandum o prijateljstvu kojim je, kako je saopšteno, predviđeno zajedničko apliciranje ta četiri grada prema inostranim projektima i razmjena iskustva u oblasti kulture i sporta.

Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić, rekao je da mu je zadovoljstvo što su, dok se u toj opštini odvija sastanak Borda direktora Organizacije gradova svjetske kulturne baštine (Organization of World Heritage Cities OWHC), okupili gradove koji su u regionu prepoznati kao UNESCO-vi gradovi.

-Zadovoljni smo što su danas sa nama Dubrovnik, Mostar i Ohrid i što smo imali priliku da zajednički potpišemo Memorandum o prijateljstvu četiri grada. Siguran sam da je ovo putokaz za sve o načinu na koji treba da se unaprijeđuje saradnja između gradova regiona, posebno između onih gradova koji dijele zajedničke kako i vrijednosti tako i zajedničke probleme- istakao je Jokić nakon potpisivanja Memoranduma u Pomorskom muzeju.

On je ocijenio da je Memorandum prvi korak u tome što će tek da uslijedi, a to su, kako je pojasnio, zajednički projekti i nominacije prema međunardnim organizacijama „i zajednički nastupi ovih gradova prema onim organizacijama koje predstavljajuju adresu na koju možemo zajednički rješavati ono što su naši problemi“.

-Siguran sam da je potpisavanje Memoranduma temelj buduće saradnje i put koji će donijeti korist kako gradovima, tako i stanovnicima naših gradova – kazao je Jokić.

Savjetnica gradonačelnika Mostara, Rada Komadina, kazala je da je potpisivanje Memoranduma o prijateljstvu četiri grada prvi korak ka njihovoj budućoj saradnji.

-Potpisivanjem ovog Memoranduma otvorili smo sve naše budući aktivnosti, a to je zajedničko apliciranje prema EU fondovima, razmjena iskustava koja se tiče istorijskog naslijeđa, iskustva koje ima grad Mostar do sada, a ujedno da vidimo koja iskustva imaju gradovi prijatelji- ocijenila je Komadina.

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, rekao je da mu je žao što do potpisivanja Memoranduma nije ranije došlo jer su, kako je pojasnio, brojni problemi i izazovi koji se nalaze pred UNESCO-vim gradovima, “koje zajednički možemo rješavati i jedni drugima sugerisati na koji način raditi“.

-Istovremeno, zajednički možemo pristupati evropskim fondovima, ali i drugim mogućnostima finansiranja raznih aktivnosti, i zajedničkom saradnjom u budućnosti, rješavati sve ono što mislimo da je važno – promovisati sport, i kroz razmjenu iskustava poboljšati našu postojeću infrastrukturu – istakao je Franković.

On je rekao da su neke aktivnosti već započete kad je u pitanju održivi turizam.

-Kad je u pitanju upravljanje destinacijom, sa Kotorom vodimo vrlo aktivne razgovore o tome šta, kako i na koji način raditi u budućnosti po pitanju kruz gostiju, na koji način kontrolisati turizam, kako obnavljati spomeničku baštinu, tako da su započeti i prije razgovori, ovo je samo potvrda tog što smo već radili. Ovo neće biti samo potpis i stvari stvari neće ostati na tome, nego će se saradnja razviti u više različitih segmenata u predstojećim mjesecima – kazao je Franković.

Gradonačelnik Ohrida, Jovan Stojanoski, rekao je da nakon potpisivanja Memoranduma o prijatelsjtvu očekuje da više sarađuju četiri grada i da, kako je naveo, zajednički razmjenjuju iskustva i nalaze rješenja za probleme.

-Imali smo izuzetno kvalitetne razgovore i podijelili smo dosta iskustva, dosta smo naučili jedni od drugih, i tako će biti ubuduće, kad su u pitanju projekti i naša četiri grada – da unaprijedimo saradnju kad su u pitanju privreda, turizam i kulturna i prirodna baština.- zaključio je Stojanoski.