MODA SLAJDER

DRUGO VEČE MFWM-A: Drinčić podsjetila na osamdesete, Miljoniko donio duh drevne Italije

Drugo veče Mazda Fashion Week Montenegra proteklo je u kreacijama Andrijane Drinčić i Mikelea Miljonika.
Prva se publici predstavila Andrijana Drinčić u sklopu svog brenda ,,ADesign studio” retro kolekcijom za ljeto 2017/18. Inspiraciju je pronašla u osamdesetim godinama, pa je stoga obilovala kožom i naramenicama. U njenoj kolekciji dominirala je koža na narandžastim, zelenim, plavim, crvenim, pozlaćenim i crnim kratkim pripijenim haljinama s geometrijskim izrezima, te kožnim kaputima i jaknama, poput ručno rađene metalne s crnom pozadinom. Tu je bila i kratka narandžasta haljina od krepa sa 100 posto prirodne vune, te šljokice, izrezi, karneri i drugo. Posebnu čar davale su djevojčice koje su izlazile s manekenkama, slale poljupce, a kada bi se okretale vidjeli bi se ručno šiveni leptiri i papagaji na leđima jakni i haljina.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon Drinčić, premijerno pred crnogorskom publikom kolekciju je predstavio italijanski dizajner visoke mode Mikele Miljoniko. Prelijepe kreacije očarale su publiku. Kroz kolekciju ,,Madonne Lucane” predstavio je tradiciju Bazilikate, njeno umjetničko-kulturološko nasljeđe i obrede. Bilo je to, kako je rekao u ranijem razgovoru za MNE magazin, veličanje elemenata lukanskog kostima, zanata, svetosti, inspirisanih Bogorodicama poštovanim u ovoj zemlji. Od materijala koristio je čipku, svilu, brokat, organzu i druge. Od nijansi dominirale su crna i crvena. Originalnost i priču o dugim povorkama, kao i vjeru nagovijestila je prva kreacija, crna kratka haljina sa plaštom i kapuljačom, dok je manekenka u ruci nosila crnu pletenu tašnu iz koje su izvirivale crvene ruže. Modelu u crnoj čipkanoj haljini veo je prekrivao lice. Upečatljivost i simboliku ove kolekcije, pored samih kreacija, davali su detalji. Manekenke su u rukama držale krst, knjigu, od kojih je jedna bila crna biblija na kojoj je bio krst, kandilo, ružu i krunu. Nakon crnih, pistom su lelujale crvene duge haljine koje su prikazivale senzualnost i strast lukanskih žena. Za kraj, defile i upaljeni mobilni telefoni publike da zabilježe svaku kreaciju.

This slideshow requires JavaScript.

Oficijalnu šminku i frizuru ove večeri radio je tim Kuće mode i ljepote ,,Zoran“, uz podršku ,,Davines”-a. Za scenografiju je bio zadužen L&G Design iz Ulcinja, za rasvjetu ozvučenje Takt. Partner večeri bila je Modna agencija Fabrika.
Završne večeri. u srijedu, na „Fashion Day The Chedi Luštica Bay“ na Imanju Knjaz, gostima će nove kolekcije predstaviti Radojka Tepavac, Nuelis, Sarabanda, Madam Maya, Marina Banović-Džuver koja će zatvoriti Mazda Fashion Week Montenegro. Miko Đuričić izložiće modne fotografije.
B.R.
Foto: B. Šekularac