DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Izgradnja trafostanice vrijedna dva miliona eura

Izgradnja trafostanice 35/10 kilovolti Novi Ulcinj, čija je ukupna vrijednost oko dva miliona eura, omogućiće kvalitetnije napajanje strujom za 8.600 mještana te opštine.

U tu cijenu, kako saopštavaju  iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), uključena je i gradnja tri 35 kilovoltnih i sedam 10 kilovoltnih kablovskih vodova.

-Trafostanica Novi Ulcinj ulazi u fazu funkcionalnog ispitivanja, nakon čega slijedi tehnički prijem. Ukoliko predstojeće faze budu uspješno realizovane, očekuje se da će biti puštena u pogon pred početak ovogodišnje ljetnje turističke sezone i uspješno snabdjeti 3.073 mještana sa područja Pinješa, Nove mahale, Metriza, Pristana, Starog grada, kao i hotele Albatros, Mediteran i Holegro- kazali su iz CEDIS-a i dodali da bolje napajanje strujom može očekivati i 5.527 korisnika sa područja užeg gradskog jezgra.

Realizacijom tog projekta biće riješeno i ljetnje preopterećenje vazdušnog voda iz trafostanice 110/35 kilovolti Kodre do trafostanice 35/10 kilovolti Grad.

-Ovaj objekat neophodan je infrastrukturni preduslov za turističku valorizaciju opštine Ulcinj i povećanje hotelskih kapaciteta. Otvara se i mogućnost za razvoj 10 kilovoltne mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata- naveli su iz CEDIS-a i dodali da je to najvažniji, ali i finansijski i izvođački najzahtjevniji projekat koji će Ulcinjanima osigurati kvalitetnije napajanje strujom, naročito ljeti kada je potrošnja veća.

Projekat izgradnje trafostanice Novi Ulcinj podrazumijeva polaganje tri podzemna kablovska voda od 35 i sedam kablovskih vodova od 10 kilovolti. To, kako ističu u CEDIS-u, nije moguće učiniti bez raskopavanja ulica na dionicama polaganja kablova.

-Radovi na trasi kojom prolaze vodovi za trafostanicu Novi Ulcinj, nerijetko izazivaju revolt građana, jer se usporava funkcionisanje grada. Stoga smo, sa predstavnicima ulcinjske opštine, dogovorili obustavljanje radova do dovođenja raskopanih dionica u prvobitno stanje-naveli su iz CEDIS-a.

Oni dodaju da će ispoštovati pomenuti dogovor, čemu u prilog ide i početak radova na sanaciji koja je počela prvog dana nakon uskršnjih praznika, a nastavlja se danas.

Predviđeno je da do danas bude izbetoniran rov od trafostanice Novi Ulcinj do kružnog toka, kroz naselje Pinješ, a do 1. maja, planirano je betoniranje rova oko kružnog toka u Ulcinj u i kod trafostanice 110/35 kilovolti Kodre.

-To su zahtjevni radovi koji iziskuju dobar plan i vrijeme kako bi kvalitet bio zadovoljen. Treba imati u vidu i nepovoljne vremenske uslove za izvođenje radova u ranijem periodu, što je produžilo aktivnosti i pomjerilo rokove- smatraju u CEDIS-u i dodaju da će nakon sanacije postojećih, građane blagovremeno obavještavati o radovima koji predstoje.

Ukoliko se odobre iskopi, kompletno asfaltiranje svih površina ide nakon polaganja kablova na svim dionicama.

-Ukoliko ulcinjska opština bude zahtijevala da se sve asfaltira prije nastavka radova, upitan je rok završetka objekta do početka turističke sezone. Za tako važne investicije koje doprinose dobrobiti društva, treba imati strpljenja i razumijevanja kako bi se privele kraju na zadovoljstvo svih-istakli su u CEDIS-u i dodali da, pored gradnje trafostanice Novi Ulcinj, planiraju i druge investicione projekte za ovu godinu vrijednosti do dva miliona eura.

CEDIS je krajem prošle i početkom ove godine završio tenderske postupke i potpisao ugovore za gradnju kablovskih vodova od trafostanice Velika Plaža 2 do trafostanica Madžo 2 i Bratstva i jedinsta, kao i za rešetkasti stub Sveti Nikola, čija je vrijednost oko 456.000 eura.

-Potpisani su i ugovori za izgradnju četiri trafostanice 10/0,4 kilovolti, vrijednosti blizu 200.000 eura. Ugovor za realizaciju 10 kilovolti podzemnih vodova, od oko 620.000 eura, takođe je potpisan, a do početka ljetnje turističke sezone očekujemo završetak još deset investicionih projekata, vrijednosti oko 213.000- kazali su iz CEDIS-a.

 

Izvor: Portal Analitika/Dnevne novine