PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

INSPIRATIVNO: Dječak s autizmom izgradio najveću repliku Titanika od Lego kockica

Foto: Brianna Paciorka/News Sentinel

Najveću repliku čuvenog broda Titanik, sastavljenu od Lego kockica, desetogodišnji dječak s autizmom gradio je skoro 11 mjeseci, više od 700 sati. Njegovo djelo će biti premijerno izloženo u muzeju Titanik u Tenesiju.
Brinjar Karl Bigiso iz Rejkjavika izgradio je Titanik s 56.000 Lego kockica. Njegova replika duga je sedam metrara, a visoka 1,5 metara. Mladi Islanđanin sjeća se kako je već s pet godina uživao u igranju s Lego kockicama.

– Igrao sam se satima. Nekad sam gradio poznate građevine, a nekad izmišljao svoje – kaže Bigiso.

Kako su godine prolazile, Brinjar je postao opsjednut vozovima, sve dok jednom nije otišao na pecanje s djedom Ludikom, kada se u njemu probudio interes za brodovima. Dok je napunio deset godina, znao je gotovo sve što se moglo znati o Titaniku.
– Kada sam putovao s mamom u Legoland u Danskoj, vidio sam nevjerovatne modele poznatih kuća, aviona, lokacija i brodova. Tada sam počeo da razmišljam kako i ja želim napravim svoj Lego model – otkriva dječak koji je zaista i uspio u svojoj namjeri.
Brinjar je uz pomoć prijatelja i porodice skupio novac za kupovinu Lego kockica. Kaže kako je gradeći Titanik uspio da prihvati svoj autizam. Prije nego je započeo svoj projekat, imao je poteškoće s komunikacijom, što ga je činilo nesrećnim i usamljenim. Danas ima dovoljno samopouzdanja da sam daje intervjue o svom dostignuću.

This slideshow requires JavaScript.


Izvor: klix.ba