PREPORUKA SPORT

KRAJ JEDNE ERE: Arsen Venger napušta Arsenal

Foto: Arsenal

Arsen Venger napustiće Arsenal na kraju sezone, iznenadila je uprava kluba današnjim saopštenjem.
Kako prenosi Guardian, to će označiti kraj jedne ere, jer Venger je bio zaštitni znak Arsenala skoro 22 godine i proteklog ljeta potpisao je dvogodišnji ugovor tu. Šok dolazi i zbog toga što se dešava usred ,,borbe” Arsenala za finale Lige Evrope preko Atletiko Madrida.
– Nakon pažljivog razmatranja i razgovora s klubom, osjećam da je došlo pravo vrijeme da odem na kraju sezone. Zahvalan sam na privilegiji da služim klubu u tolikim godinama za pamćenje. Klub sam vodio sa privrženošću i integritetom. Želim da zahvalim osoblju, igračima, direktorima i najvijačima koji ovaj klub čine tako posebnim. Pozivam igrače da stanu uz tim kako bi sezonu završili na visokom nivou. Svima koji vole Arsenal, čuvajte vrijednosti kluba. Imate moju ljubav i podršku zauvijek – poručio je Venger u saopštenju.
Venger je za trenera Arsenala postavljen u septembru 1996. godine. Kako podsjećaju iz Guardian-a, ovaj Francuz bio je relativno nepoznato ime kada je došao u klub, ali nakon ,,duple krune”, gledali su ga revolucionara, čovjeka koji je uveo uglađene metode pripreme i zdravlja igrača, ali i uspjeha u angažovanju nepoznatih inostranih fudbalera koji su kasnije se razvijali u talente svjetske klase, poput Patrika Vieire i Emanuela Ptija. Godine 2002. stiže opet ,,dupla kruna”, a u sezoni 2003-2004 Arsenal pod njegovim vođstvom osvaja titulu bez ijedne izgubljene utakmice.
Većinski vlasnik akcija Arsenala Sten Kronke nakon vijesti da legenda kluba odlazi, obratio se emotivnom izjavom.
– Ovo je jedan od najtežih dana u istoriji našeg sporta. Jedan od glavnih razloga što smo se uključili u Arsenal jeste ono što je Arsen donio klubu na terenu i van njega. Njegova dugotrajnost i konzistentnost tokom tolikog perioda na najvećem nivou igre neće se mjeriti nikada, ni sa kim. Arsen je klasa za sebe i uvijek ćemo mu biti zahvalni. Svi koji vole Arsenal i svi koji vole fudbal duguju mu vječnu zahvalnost – rekao je Kronke.
On je podsjetio da je Arsenal sa Arsenom osvojio tri titule u Premijer ligi, prošli cijelu sezonu neporaženi, da je imao sedam trijumfa u FA kupu i 20 godina u Ligi šampiona, ,,što je izvanredan uspjeh”.
– Promijenio je identitet kluba i fudbala u Engleskoj vizijom kako bi jedan tim trebalo da igra – zaključio je Kronke.
B.R.