DRUŠTVO PREPORUKA

KAMPANJA ,,STRUČNO JE KLJUČNO” : Od septembra duplo više djece u dualnom obrazovanju

U Ministarstvu prosvjete danas je zvanično počela kampanja za upis u stručne škole i dualno obrazovanje pod nazivom „Stručno je ključno – uči, zaradi, sebe izgradi“, i trajaće do juna, kada je rok za predaju dokumentacije za upis.

Šehović je na konferenciji za novinare kazao je da je prošlogodišnja obrazovna reforma bila ozbiljna i da to pokazuje poslednji Izvještaj Evropske komisije, u kojem je napredak u obrazovanju ocijenjen dobrim.

-Oko 20 odsto više djece upisalo je programe u trogodišnjem trajanju, a oko 40 odsto njih je na trećem sepenu istovremeno u dualnom obrazovanju. Dualno obrazovanje je zaživjelo nakon skoro decenije i trenutno imamo oko 280 djece kod oko 100 poslodavaca- saopštio je Šehović isitčući da učenici tokom trogodišnjeg školovanja dobijaju pristojnu mjesečnu novčanu naknadu.

Kako je naveo, ove godine je u sistem dualnog obrazovanja uključen 101 poslodavac, a za učešće u novoj školskoj godini, od septembra, već je sad zainteresovano 150 poslodava.

U dualnom obrazovanju u ovoj godini ima oko 280 učenika, a iz resora očekuju da će se do septembra imati oko 500 učenika.

Takođe, Ministarstvo prosvjete nastavlja sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja za stručne škole, za šta je ove godine opredijeljeno oko 200 000 eura, što znači da će se broj stipendija za deficitarna zanimanja od septembra povećati.

Konstatovano je i da je u tekućoj školskoj godini počela primjena deset modernizovanih obrazovnih programa, koji jasno pokazuju šta će učenik znati i moći da radi nakon njihovog završetka, kao i da će od septembra biti uvedeno još 15 takvih modernizovanih programa.

-Nabrojaću samo neke od njih: Elektrotehničar elektronike, Elektrotehničar elektronskih komunikacija, Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektrotehničar za razvoj mobilnih i veb aplikacija, Modni dizajner, Nautički tehničar, Gastronom i drugi. Ciljano sam ih nabrojao, jer nam je potrebna pomoć i podrška upravo vas, predstavnika medija, u prenošenju poruke da stručne škole imaju sjajne smjerove koji pružaju različite mogućnosti.Napominjem i da stručne škole upisuju i odlični učenici, pobjednici državnih takmičenja u znanju, nosioci diplome „Luča“. Učenici stručnih škola pobjednici su i međunarodnih takmičenja u znanju i pokretači su različitih inovativnih ideja na takmičenjima za mlade talente- zaključio je Šehović.

Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković,  saopštio je da se dugogodišnji rad  isplatio, i da je u  promjene u srednjim stručnim školama uključeno  nekoliko stotina ljudi .

-U narednom periodu ćemo obići sve poslodavce koji su izrazili želju da budu dio dualnog obrazovanja, kako bismo vidjeli da li ispunjavaju materijalno – kadovske uslove. Djeca žele i mogu, samo im treba omogućiti da praktičnu nastavu izvode u realnim radnim uslovima- smatra Rajković.

Direktorica Ekonomsko – ugostiteljske škole iz Bara, Tanja Spičanović, istakla je da su stručne škole i dualno obrazovanje  od nacionalnog značaja,kao i da se moraju prevazići predrasude  da su zanatska zanimanja nižerangirana i degradirana.

-To je izuzetno stabilan i siguran oslonac svakog društva. Đaci uče i obučavaju se i, ako su u dualnom sistemu, u realnom radnom okruženju se izgrađuju kao ličnosti- poručila je Spičanović.

Direktor mašinske škole ,,Ivan Uskoković” iz Podgorice, Žarko Borovinić, naveo  je da ova škola  ima čak 50 učenika u dualnom obrazovanju, kao i da stručne škole imaju kapaciteta da odgovore izazovima savremenog društva.

Konferencija je zaključena porukom da država sa svoje strane ima višestruke benefite od dualnog obrazovanja, a najveća je ta što se na taj način rješava višedecenijski problem neusklađenosti ponude i tražnje za radnom snagom.

Sa druge strane, učenici stručnih škola već su spremni da se zaposle tj. da samostalno obavljavaju posao; mogu raditi na tome da pokrenu sopstveni mali biznis; a imaju i mogućnost nastavka obrazovanja.