MAGAZIN PREPORUKA

VELIKA BRITANIJA: Osmogodišnjak pobijedio rak u terminalnoj fazi

Foto: SWNS.com

Julijan Malankovski, osmogodišnjak iz Velike Britanije, zaprepastio je doktore pošto se počeo oporavljati od raka koji je bio u terminalnoj fazi.

Dječaku su dijagnostikovali leukemiju kada je imao samo dvije godine. Godinu je bio u bolnici, gdje su mu davali hemoterapiju. Stanje mu se poboljšalo, ali se poslije nekog vremena rak vratio.

Doktori su uzeli DNK uzorak njegovog brata Leona, ali, nažalost, on nije bio kompatibilan. Srećom, pronašli su drugog donora i oko Božića 2014. godine Julijanu su presadili koštanu srž. Nažalost, rak se opet vratio.

Julijan je 2016. završio u bolnici, jer mu je curila krv iz nosa.

Njegova majka je tada počela da istražuje i pronašla je na internetu terapiju T-ćelijama, koja se izvodi u Americi. Julijan je postao prvo dijete koje je prošlo istu terapiju u Mančesteru.

Sa majkom Anetom (Foto: SWNS.com)

Iako se u početku činilo da je terapija uspjela, rak se vratio u junu 2017. godine. Tada su doktori saopštili njegovim roditeljima da mu ne mogu više pomoći.

Prestali su mu davati terapije jer je rak bio u terminalnoj fazi. Međutim, dječakova majka Aneta (30) nije se predavala. Uvela je posebnu dijetu za Julijana i davala mu nekonvencionalne lijekove.

– Kombinovala sam dijetu – gujinu travu, alkalnu vodu i svježi sok – kaže Aneta, koja je uvjerena da je to pomoglo njenom sinu. Doktori su ostali u čudu i rekli su roditeljima da je ovo jedan u milijardu slučajeva.

Julijanovo stanje se toliko poboljšalo da sada ima blaži oblik leukemije koji je izlječiv.

Dječak je sada u bolnici u Mančesteru, gdje opet ide na hemoterapiju, nakon koje će mu ljekari, budući da prvi pokušaj nije uspio, opet presaditi koštanu srž. Nadaju se da će rak nakon toga biti u remisiji, piše ,,Mirror”.
Izvor: avaz.ba