MODA PREPORUKA

NEMANJA ČALIĆ NA MFW: Čast je biti zaštitno lice nedjelje mode u svojoj zemlji

Zaštitno lice modne manifestacije Mazda Fashion Week Montenegro je Nemanja Čalić. Rođen u Podgorici, trenutno živi i radi u Kini, gdje je postao veoma uspješan i prepoznatljiv, između ostalog, po ulozi u kineskom viokobudžetnom filmu, ali i brojnim drugim angažmanima. Kako ističe, uvijek mu je zadovoljstvo raditi u Crnoj Gori, za koju ga vezuju lijepe uspomene sa početka karijere.

-Biti zaštitno lice nedjelje mode u svojoj zemlji je mnogo lijepa stvar, mene ispunjava. Posebno jer tu organizaciju vodi moj dobar prijatelj, Srđa Lubarda, pa mi je izuzetno drago sa njim raditi kvalitetne stvari, fotografije, revije, i slično – kazao je Čalić.

Foto: Đorđe Živaljević

U svijet mode ušao je sasvim slučajno, kada ga je, prije šest godina, na Fejsbuku pronašao jedan modni skaut, a danas radi za najprestižnije svjetske dizajnere i brendove kao što su Dolce&Gabbana, Vivienne Westwood, Calvin Clein… Pored toga, radio je i naslovnicu za Pekinški Harper’s Bazaar, a ostvario se i u glumi u kineskom filmu “Expat of China” u kojem je igrao glavnu ulogu.

Kako kaže, početak njegove karijere nije bio lak, suočavao se sa predrasudama zbog izbora tada ,,ne baš popularnog zanimanja za momka koji je odrastao u Podgorici.” Ipak, smatra da je situacija danas mnogo bolja, te da se njegove mlađe kolege rijetko suočavaju sa ovim problemim.

Već četiri godine Čalić živi i radi u Kini, gdje se i oženio i trenutno ne planira povratak u Crnu Goru, jer smatra da Kina nudi mnogo više mogućnosti za napredak.

Nemanja Čalić crnogorskoj javnosti poznat je iz svijeta mode, ali i svijeta muzike. Ipak, pored brojnih uspjeha u modelingu, sebe u budućnosti vidi kao glumca, te planira i odlazak u Holivud.

– Za sada imam par ponuda iz Los Anđelesa, ali otom potom. Što se tiče muzičke “karijere” odnosno snimanja i pisanja, i dalje pišem. Nisam snimao više ništa od ,,Balade sa pločnika” ali svakako imam u planu da odradim još par stvari. Ako ništa, za svoj gušt- zaključio je Čalić.

Milena Bakić

Foto: Privatna arhiva