Porto Novi
BEAUTY SVIJET MAGAZIN MAGAZIN_IZDVOJENO PREPORUKA

,,A SAD ADIO” : Priča o nastanku legendarne pjesme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pjesmu ,,A sad adio” sigurno ste čuli više puta na svojoj maturskoj večeri ili na nekom ispraćaju u vojsku. Kultna numera nastala je za potrebe serije ,,Vruć vetar”, a komponovao ju je Vojkan Borisavljevć, autor brojnih hitova Zdravka Čolića i Lea Martina.

-Sjećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pjesma, da mora da se osjeća vruć vetar. Prije toga sam ljetovao na Kritu i već sam to osjetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pjesmu- sjeća se autor.

 -Nju je za špicu serije otpjevao Oliver Dragojević, tad i nikad više. Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za deset minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obiležio pjesmu, a poslije su je mnogi snimili. Lijepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vrijeme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznjedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donijelo nemjerljive rezultate- rekao je Borisavljević.
 
,,A sad adio” nije samo Jugoslovenima bila omiljena. Pjesma je svojevremeno bila hit i van granica Jugoslavije.
 
-Pjevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pjesme ,,A sad adio” bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pjevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pjesmi-dodao je Borisavljević.

 

Izvor: Cdm/Gloria.rs