ART PREPORUKA

BANJALUKA: Dejan Đonović dobitnik nagrade „Princ dječijeg carstva”

Pjesnik i glumac Dejan Đonović, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Princ dječijeg carstva” Međunarodnog festivala dječije poezije, za doprinos stvaralaštvu za najmlađe.

Đonoviću će nagrada biti uručena 19. aprila u Banjaluci, a primiće je iz ruku gradonačelnika, u Gradskom pozorištu „Jazavac”. Nagrada se sastoji iz statue, plakete i novčanog dijela.

Dosad su titulu „Princa dječijeg carstva” ponijeli i pjesnici i stvaraoci za djecu: Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Ranko Pavlović, Mošo Odalović, Dušan Pop Đurđev, Ismet Bekrić i Peđa Trajković, a prošle godine to je bio Peđa Bjelošević.

Najvažniji i najpoznatiji dio kulturne manifestacije „Dječije carstvo” je Međunarodni festival dječije poezije. Od samog početka, kada je stiglo nešto preko hiljadu radova, festival je imao međunarodni karakter. Iz godine u godinu je rastao tako da se na festival, održan u aprilu 2014. godine prijavilo preko 3.500 malih pjesnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije sa preko 5.500 radova, stekavši tako reputaciju najbrojnijeg i najvećeg regionalnog festivala ove vrste.

Kao i svake godine, najbolji radovi sa konkursa se štampaju u Zborniku festivala, a najbolji dobiju pozive za dolazak u Banjaluku, gdje ih primi gradonačelnik, a nakon proglašenja za „Ključare Dječijeg carstva” kazuju svoju pjesmu i takmiče se za dodatne nagrade Festivala – jednu prvu, dvije druge i tri treće u obje kategorije, i nagradu za apsolutnog pobjednika, titulu „Mali princ – Mala princeza Dječijeg carstva”.