ART PREPORUKA

ART: Četvrto izdanje Green Montenegro International Film Festa na Žabljaku od 4. do 8. avgusta

Nakon tri festivalska izdanja odlukom Savjeta GMIFF-a, festival se seli u jedan od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalni park Durmitor. Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, tokom pet dana trajanja festivala, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka.
Juče je na Žabljaku u sali Opštine održana VIII sjednica Savjeta GMIFF-a na kojoj je konstituisan novi Savjet festivala, u koji su pored već značajnih imena iz oblasti nauke, kulture, ekologije, turizma, umjetnosti, diplomatijekao što su princ Nikola Petrović, Branko Lukovac, dr Vukić Pulević, Nikola Medenica, mr Damir Davidović, Blagota Marunović, Željka Kukavičić-Radak i drugi, izabraniVesko Vukićević, predsjednik Opštine Žabljak, Miroje Džabasan, direktor Centra za kulturu, Slađana Knežević, sekretarka Sekretarijata za društvenu djelatnost, Vanja Krgović – Šarović, direktorica TO Žabljak i dr Slobodan Tomić. Za novu predsjednicu Savjeta GMIFF-a jednoglasno je izabrana mr Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Sjednica je započela minutom šutnje kojim je odata počast nedavno preminulom reditelju Gojku Kastratoviću, jednom od osnivačaovog međunarodog filmskog festivala i članu njegovog Savjeta.

Ideja organizatora da se četvrto izdanje „Green Montenegro International Film Festa (GMIFF) održi u ljetnjem periodu u jeku sezone na UNESCO području, na Crnom jezeru u Opštini Žabljak u periodu od 4. do 8 avgusta, naišla je na punu podršku predstavnika lokalne samouprave Žabljaka. Zemlja gost ovogodišnjeg festivala biće Kostarika kao država koja je dominantno usmjerenja ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.

Nakon izuzetno uspješno organizovanog III izdanja GMIFF-a koji se u periodu od 14. do 16. decembra 2017. godine održao u Centru za kulturu Danilovgrad, Nikšićkom pozorištu, Univerzitetu Gonja Gorica u Podgorici, Dvorcu kralja Nikole u okviru Barskog ljetopisa, Hotelu Splendid u Bečićima, kao i u brojnim crnogorskim osnovnim i srednjim školama u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ovih dana je stiglo veliko priznanje. GMIFF je zvanično primljen u asocijaciju ,,Green Film Network” i mapirao Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija, sa sjedištem Italiji, koja okuplja neke od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala i time učinio GMIFF međunarodno prepoznatim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Izvršni producent ovogodišnjeg IV izdanja GMIFF-a biće Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa CEZAM-om, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, UNDP-a, medijskog sponzora RTCG i drugih.

kud duga