PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

FENOMENI: Večeras će na nebu zasijati Plavi Mjesec

Foto: Fox news

Posljednjeg dana marta imaćemo priliku da drugi put ove godine vidimo Plavi Mjesec, inače po drugi put pun Mjesec ovog marta, a na sljedeću priliku moraćemo da sačekamo dvije i po godine, jer se fenomen Plavog Mjeseca očekuje za Noć vještica 2020. godine.
Uprkos imenu, Mjesec ipak neće biti plave boje, jer se termin ,,plavi” odnosi na frekvenciju, a ne na boju.

Ipak, dešava se da ponekad Mjesec zaista poplavi. Poznato je da za vrijeme pomračenja Mjesec može da pocrveni i ta pojava je poznata od davnina, ali 27. avgusta 1883. godine zabeleženo da je Mjesec bio plav. Isto se dogodilo i 26. sepetembra 1950. i to su samo dva najpoznatija takva slučaja.

Glavni uzrok plavog Mjeseca su sitne čestice prašine u atmosferi, koje rasipaju svjetlosne zrake, ali ne sve podjednako. Bijeli zrak je heterogen i sastoji se od više raznobojnih zraka od kojih svaki ima svoju talasnu dužinu. Zraci najvećih talasnih dužina svjetlosti se više rasipaju i to su zraci crvene boje.

Zato kad bijeli Mjesečev zrak dospe u našu atmosferu o čestice prašine se rasipaju najviše zraci crvene boje a do nas stižu zraci kraćih talasnih dužina a to su prije svega zraci plave boje, zbog čega nam Mjesec izgleda plav.

Ipak, čestice prašine koje čine da naš satelit poplavi nisu obične čestice. U prvom slučaju plavog Mjeseca, iz 1883. godine, one su dospjele u atmosferu iz vulkana Krakatoa u Indoneziji, nakon njegove erupcije. Plavi Mjesec iz 1950. nastao je kao posljedica čestica koje su nastale u procesu sagorijvanja za vrijeme velikih šumskih požara u Kanadi.

Erupcije vulkana dovele su do pojave Plavog Mjeseca i 1980, 1983. i 1991. godine.

U svijetu se često pominje fraza ,,jednom, za vrijeme plavog Mjeseca” koja označava koliko se zapravo nešto rijetko dešava.

Pojava punog Mjeseca u jednom kalendarskom mjesecu, od kojih se drugi uvijek naziva Plavi, dogode se u prosjeku na svake dvije i po godine.

Pojava Plavog Mjeseca veoma je značajna u astrološkom smislu, jer se smatra kosmičkim događajem bez presjedana koji, prema mišljenju astrologa, uslovljava prelomne događaje u našim životima, konačno donošenje odluka koje smo odlagali i šanse koje se dešavaju jednom u životu.
Izvor: Telegraf