MAGAZIN PREPORUKA

HRVATSKA: Ulaz na Plitvice poskupljuje od narednog mjeseca

Foto: np-plitvicka-jezera.hr

Gotovo tri mjeseca trajala je neizvjesnost vezana uz cijene ulaznica u Nacionalni park Plitvička jezera, piše ,,Večernji list”. Bivši direktor Anđelko Novosel najavio je još lani znatno poskupljenje u 2018; za 40 kuna do kraja juna, a u dva ljetna mjeseca za čak 70 kuna. Novi direktor Tomislav Kovačević, koji je stupio na dužnost početkom ove godine, tražio je vremena za dodatne analize, a sad više nema dilema.

Kako je zamišljeno u Novoselovo vrijeme, od aprila ulaznica za odrasle poskupljuje sa 110 na 150 kuna. U novembru, decembru, januaru, februaru i martu cijene ostaju iste, a tokom dva ljetna mjeseca posjeta Nacionalnom parku će, po običaju, biti najskuplja; umjesto 180 kuna, ulaz će svi koji dođu do 16 sati plaćati čak 250 kuna. U novi je cjenik novi direktor, naime, ugradio ,,povlasticu” za sve koji plitvičke ljepote požele da razgledaju u kasno poslijepodne.

Foto: np-plitvicka-jezera.hr

Ulaz u nacionalni park biće nakon 16 sati sto kuna jeftiniji.
– Novost u cjenoviku za 2018. su dvije vrste cijena: do 16 sati i nakon 16 sati, kako bi se što više rasteretio park u vrijeme najveće posjete. Smatramo da niko neće biti oštećen jer je danje svjetlo gotovo do 21 sat – kažu u Nacionalnom parku Plitvička jezera, koji je već neko vrijeme pod lupom UNESCO-a zbog pretjerane gradnje i naglog rasta posjetilaca.

Foto: vecernji.hr

Iako se čak govorilo da bi NP Plitvička jezera radi toga mogao biti brisan s UNESCO-ova popisa, u upravi doznaje ,,Večernji list” da ove godine nema novih upozoravajućih tonova. Dosadašnji su napori na boljem upravljanju i ograničavanju broja posjetilaca te na obuzdavanju gradnje pozitivno ocijenjeni. UNESCO je, otkrio im je sagovornik, samo zatražio dodatne odgovore i materijale.
Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj 8. aprila slavi 69. rođendan. Primjena novog cjenovnika se zbog toga odlaže za sedam dana, a Plitvice će se od 1. do 8. aprila moći razgledati po popularnoj cijeni ulaznice od 50 kuna za odrasle i 20 kuna za djecu. U rođendanskoj nedjelji domaćini ,,časte” i posebnim cijenama hrane.

Izvor: vecernji.hr