DRUŠTVO PREPORUKA

MRSS: Do kraja godine otvoriće se sklonište za djecu žrtve nasilja

 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u sklopu Dječijeg doma Mladost u Bijeloj do kraja godine otvoriće prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori.Iz ovog resora pojasnili su  da su odredili prostor u kojem će da borave djeca, te da će sklonište biti kapaciteta za šestoro mališana, piše Pobjeda.

-To je standard da bude toliko djece. Dužina boravka zavisiće od individualnih potreba djeteta. Biće zaposleni stručnjaci-, istakli su iz ovog resora.

Ovaj projekat, kako su naveli, realizovaće Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

-Sklonište će funkcionisati u skladu sa najboljim međunarodnim standardima. Ovo će biti prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori- kazali su oni.

 Nakon što je nedavno brutalno ubijen petnaestomjesečni dječak nadležni su počeli intenzivnije da se bave pitanjem nasilja u Crnoj Gori.

U više navrata su na skupštinskim odborima konsultativno saslušavani ministri koji si nadležni za ovu oblast kada je, između ostalog, konstatovano da žrtve nasilja nijesu zaštićene u dovoljnoj mjeri kako bi trebalo.

Istaknuto je, takođe, da je u ovoj priči problematična svijest društva koje i dalje posmatra nasilje kao privatnu stvar.

Nedopustivo je, kako su poručili, da građani žmure na slučajeve nasilja koji se događaju u njihovom komšiluku, a da se to dešava potvrđuju i podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja o prijavama koje dobijaju centri za socijalni rad.

Prošle godine zabilježeno je 238 prijava na sumnju za zanemarivanje i nasilje nad djecom, dok ih je u 2016. bilo manje svega 165.

Izvor: Pobjeda