PREPORUKA ZDRAVLJE

OPREZ: U bocama s vodom poznatih svjetskih brendova pronađena plastika

Ilustracija

U vodi deset poznatih brendova pakovanoj u plastičnim bocama naučnici su otkrili sitne čestice plastike čija štetnost za zdravlje pojedinca zasad nije poznata ni utvrđena, rezultati su istraživanja američkih naučnika.

Testirali su više od 250 boca iz devet zemalja svijeta, među kojima su Liban, Indija i Sjedinjene Države. Istraživanje što ga je pokrenula organizacija Orb Media vodila je profesorica na američkom državnom univerzitetu u njujorškom mjestu Fredonia, Šeri Mejson.

Plastične nanočestice otkirvene su u 93 odsto uzoraka vode velikih svjetskih brendova poput ,,Aque”, ,,Aquafine”, ,,Dasanija”, ,,Eviana”, ,,Nestle Pure Lifea”, ,,San Pellegrina”, ,,Bislerija”, ,,Epure”, ,,Gerolsteinera”, ,,Minalbe” i ,,Wahaha”. Uglavnom se radilo o polipropilenu, najlonu i polietilen tereftalatu (PET).

Prosječno su otkrili deset plastičnih čestica po litri vode, od čega je svaka bila veća od debljine ljudske dlake.

– Smatram da se nanočestice oslobađaju tokom procesa punjenja boca i da većina plastike potiče iz samih plastičnih boca i plastičnog čepa – objasnila je Mejson za AFP.

Dodala je da brojke nisu katastrofalne, ali jesu zabrinjavajuće.

U ranije sprovedenoj studiji Orb Medije pokazalo se da su čestice plastike, u manjoj količini, pronađene i u vodi iz vodovoda, ali ustanovljeno je i da je ona sigurnija za pijenje. Zasad nije poznato je li i u kolikoj je mjeri pijenje komadića plastike štetno jer stručnjaci problem još istražuju.

Ipak, upozoravaju da je ranije ustanovljena povezanost između izloženosti organizma plastičnim česticama i razvoja nekih vrsta karcinoma, manje količine spermatozoida kod muškaraca, razvoja autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje) kod djece. Šefica ogranka za Sjevernu Ameriku nevladine organizacije Oceana Žaklin Savic, koja se bori protiv zagađenja okeana, smatra da su rezultati istraživanja još jedan razlog za donošenje zakona o ukidanju proizvodnje plastičnih boca za vodu.

Izvor: N1