MAGAZIN PREPORUKA

DAN SVETOG PATRIKA: ,,Sila” je s Ircima

 

Mark Hemil (foto: rte.ie)

Irci širom svijeta proslavljaju Dan svetog Patrika.
Kako dolikuje proslavi zaštitnika Irske, organizuju se trke, parade, koncerti i druga zbivanja.
Najzanimljivije je u Dablinu gdje je na čelu parade legendarni glumac iz ,,Igre prjestola” (Game of Thrones) Liam Kaningam, a ove godine ,,sila” će biti s Ircima, jer imaju prvi put internacionalnog gosta – glavom i bradom Luka Skajvokera iz ,,Ratova zvijezda”, odnosno glumca koji tu ulogu izvrsno tumači svih ovih godina Marka Hemila. Kako kažu organizatori, glumac je odabran zbog posebnog afiniteta prema Irskoj koji gaji kroz snimanje ,,Ratova zvijezda” i porodični istorijat.

Foto: TANVIR ALI

Kaningam je rođeni Dablinac. Poručio je na današnjoj paradi koja je počela u podne da neće dozvoliti da loše vrijeme pokvari ovaj događaj.
– Ljudi su u Irskoj navikli na prebrodavanje životnih poteškoća. Šta da se radi? Živimo u Irskoj. U zaleđenoj zoni. Ako ste od onih osoba koju će satrijeti vremenske prilike, čeka vas ovdje dug period depresije. Dignete glavu i nastavite dalje. Tako se gradi karakter. Što god da nas zadesi, mi ćemo to prebroditi s osmijehom na licu – rekao je Kaningam za Independent.ie.

 

Dodaje da je vrlo rado saopštio majki da će predvoditi povorku.

Liam Kaningem (foto: independent.ie)

– ,,Imam novosti, majko”. Odavno nisam vidio tako širok osmijeh na njenom licu – rekao je Kaningam za Independent.ie.

Svake godine postoji tema. U Dablinu je to ove godine Dom je tamo gdje je srce, u Belfastu Globalni Belfast, a u Limeriku Cirkus.
Na ovaj dan 290 znamenitosti u 48 zemalja svijeta uključeno je u globalno ozeljenjavanje na incijativu Turističke organizacije Irske. To su Impajer stejt bilding, Sidnejska opera, svetionik na zamrznutom jezeru u Finskoj, statua lava od recikliranih japanki u Keniji, skelet bijelog kita na ulazu u Nacionalni muzej istorije u Londonu, statua vava guske u Kanadi i druge.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.