DRUŠTVO SLAJDER

HOTEL HILTON PODGORICA: Otvoren Osmi salon vina Monte Vino

Osmi salon vina Monte Vino 2018. otvoren je danas u Kristalnoj dvorani hotela Hilton u Podgorici. Na Salonu je predstavljeno oko 120 vinarija i više od 560 etiketa, a za danas je planirano pet radionica.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, koji je  prisustvovao otvaranju izrazio je zadovoljstvo zbog ove manifestacije i naglasio da će Vlada Crne Gore svojom agrarnom politikom pomoći vinogradarima.

-Ovaj salon šalje poruku o otvorenosti Crne Gore, jer su prisutne  brojne vinarije iz regiona i Evrope, 15 država sa oko više od 500 raznih etiketa. Sajam pokazuje i snagu našeg vinogradarskog-vinskog sektora, koji iz godine u godinu pravi nove iskorake, kako u dijelu širenja primarne vinogradarske proizvodnje, tako i u broju registrovanih vinarskih podruma. U ovom trenutku imamo više od 100 prijavljenih registrovanih etiketa crnogorskih vina.Smatram da u narednom periodu treba da napravimo nove razvojne iskorake. Tu je Vlada Crne Gore da svojom agrarnom politikom, preko resornog ministarstva, i u narednim godinama pomogne našim vinogradarima, i da se domaćinski odnosi prema postojećim vionogradima, da zasadi nove vinograde, da dostignemo najzahtjevnije standarde,  da se crnogorska vina dobro pozicioniraju na domaćem tržištu i da nastavimo sa izvozom naših vina na regionalna i dalja tržišta- rekao je Simović.

Ministar je objasnio da slijede novi izazovi u odnosu na koje će se preduzeti novi razvojni koraci kako bi u narednom periodu imali snažniji vinarski sektor.

-U ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda vina učestvuju sa više od 20 odsto. U odnosu na ove izazove spremili smo nove projekte, novi agro-budžet koji je ove godine povećan u odnosu na prethodnu godinu. Počinjemo sa realizacijom velikog IPARD programa koji će biti usmjeren u ova dva pravca. Prvi poziv je već otvoren za primarnu vinogradarsku proizvodnju  i to će pomoći našim vinogradarima da zasade nove vinograde, nabave novu mehanizaciju, a slijedi i novi javni poziv za preradu, što će biti prilika za naše vinarije da povećaju svoje kapacitete, nabave novu opremu…Iz Crne Gore treba danas poslasti poruku za region i šire da kao što Crna Gora pokazuje svoju otvorenost u odnosu na široku paletu vina iz regiona, naše očekivanje je da će sličnu poziciju imati i crnogorska vina kada budu nastupala na regionalnim i širim tržištim, a to je pozicija otvorenosti, ukidanja postojećih raznih, sofisticiranih barijera- poručio je Simović.

Predsjednica Nacionalnog udruženja sommeliera Crne Gore, Danijela Radeč najavila je radionice koje će se održati danas u okviru salona vina i istakla da je ovo najbolja vinska karta salona Monte Vino do sada.

– Za danas je planirano pet radionica i sve će biti održane u sali Princeza Milica. Izložbeni dio traje od 12 do 20 časova u Kristalnoj dvorani, i tu se može degustirati sve što je predstavljeno na Salonu. Ovo je najbolja vinska karta našeg Salona do sad, jer smo se trudili da dovedemo kvalitetne proizođače, a ne da smo popunimo broj, tako da se nadam da će posjetioci uživati- saopštila je Radeč.

Salon će biti otvoren i sjutra, organizovaće se još pet radionica, a u 18 sati će  u Kristalnoj dvorani biti proglašeno najbolje crnogorsko vino.

This slideshow requires JavaScript.

Salon organizuje Nacionalno udruženje sommeliera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

D. Markuš

Foto: B. Šekularac