MAGAZIN PREPORUKA

BEBEK POSJETIO SELMU: ,,Naši susreti uvijek su puni emocija”

Foto: Privatna arhiva

Krajem četrdesetih godina prošlog vijeka, Selma odlazi do Željezničke stanice, a Vlade Dijak joj nosi kofer. ,,Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim”, nastaju stihovi, a zatim i kultna pjesma ,,Selma”, čija protagonostkinja danas ima 89 godina, živi u Zagrebu, a često je posjećuje pjevač koji o njoj pjeva već više od 40 godina – Željko Bebek.

… u posjeti kod moje drage Selme … #selma #bijelodugme

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on


– Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresovao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u voz u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao ,,Selma, ne naginji se kroz prozor” – ispričala je svojedobno Selma Borić o nastanku pjesme.
Pjesmu je čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: ,,Ja sam ta Selma!”.
Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949, koje je zahvaljujući Goranu Bregoviću postalo jedan od najvećih jugoslovenskih hitova pjeva se i danas na koncertima širom regiona, a svaki novi susret danas 89-godišnje Selme i pjevača Željka Bebeka izaziva posebne emocije. Sa suprugom Ružicom rado svrati do Selme u njen zagrebački dom.
– Susreti s njom su uvijek prepuni emocija. Ona je danas prelijepa baka za koju me veže ista pjesma više od 40 godina. Zvao sam je na koncert za Dan žena u Cibonu, ali zdravlje je nije poslužilo – priča nam muzičar čija je Selma bila gošća u prvom redu na koncertu u Lisinskom prije tri godine.
Željka Bebeka uhvatili smo tokom puta u Osijek gdje ovoga petka u Gradskom vrtu održava koncert u sklopu turneje ,,Ono nešto naše”, a koja se nastavlja već 24. marta u Splitu.

Izvor: gloria.hr