DRUŠTVO PREPORUKA

APEL: Budvani da ne bacaju otpad u kanalizaciju

Foto: Vuk Lajović

Gradski Vodovod saopštio je da uzrok poplavama u Starom gradu, nije kvar na pumpama, već velikih padavina i plimskog talasa, te pozvali građane da ne bacaju otpad u kanalizaciju.

“Povodom čestih problema koji nastaju na fekalnoj mreži kao i poplave na ulicama u Starom gradu, podstaknuti nedavnom problematikom na istoj, saopštavamo sledeće: Poplave u Starom gradu, čiji su svjedoci bili kako stanovnici tog dijela grada tako i šira javnost, nastale su kao posledica atmosferskih padavina i podignutog nivoa mora izazvanog plimom a ne zbog problema na kanalizacionoj crpnoj stanici, u vlasništvu Vodovoda. Kanalizaciona stanica Stari grad, vlasništvo Vodovoda, ima potreban kapacitet, jer je tako i projektovana, za broj potrošača koji je na nju sada priključen. Problemi sa  adekvatnim oticanjem, nastaju najčešće za vrijeme kišnog perioda. Uzrok toj situaciji su nabujale atmosferske vode koja se slivaju u naš sistem. Tom prilikom kanalizacione pumpe rade bez prestanka, što stvara velike probleme u funkcionisanju sistema odvoda što naravno pričinjava i dodatne troškove našem komunalnom Društvu”, naveli su u Vodovodu.

Ističu da u Starom gradu kao i na teritoriji čitave Opštine Budva, osim atmosferskih voda problem funkcionisanja fekalnog kanalizacionog sistema prave i čvrsti otpad (vlažne maramice, tkanine, najlon, plastika, drvna građa, pijesak, itd.)

“Problem prave i masti i ulja, koja se direktno slivaju u fekalne odvode. U pitanju su loše navike korisnika. Za ostale – nepostojanje separatora masti kod većine ugostiteljskih objekata. Ovakva dešavanja, prouzrokuju posledice u vidu začepljenja na cjevovodu, blokade pumpi na kanalizacionim postrojenjima, prelivanja i dr, što na kraju rezultira izlivanjem fekalija na javne a nerijetko i privatne površine. Zbog svega navedenog, apelujemo na sve korisnike naših sistema ujedno ih moleći da ubuduće maksimalno obrate pažnju na vrste i način odlaganja otpada koji dospijeva u fekalnu kanalizaciju, kako bi na taj način doprinijeli smanjenju očekivanih problema, ali i svijest o permanentnom očuvanja ekoloških resusrsa podigli na viši nivo.”, zaključuju u Vodovodu.