MAGAZIN PREPORUKA

SJUTRA SOLARNA OLUJA: Očekuju se problemi s GPS-om, strujom i letovima

Foto: NASA

Solarna oluja kreće se prema Zemlji, a prema podacima NASA-e trebalo bi da stigne sjutra i izazove moguće probleme u radu satelita i snabdijevanju električnom energijom.
Pored svih negativnih posljedica očekuje se i nevjerovatan prikaz polarnog svjetla. Spektakularni prizor imaće priliku da vide stanovnici Škotske, sjevernog dijela Engleske i sjevernog dijela SAD-a.

Oluja je nastala prošle sedmice nakon eksplozije u Sunčevoj atmosferi pa je ispustila baklje koje se kreću svemirom, ali i prema našoj planeti.

Dolazak solarne oluje podudara se s formiranjem ekvinocijskih pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevnice 20. marta i 23. septembra svake godine. Ove pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu izazvati problem komercijalnim letovima, GPS sistemu i radijskom signalu.

NASA planira da ovog ljeta lansira letilicu Parker Solar Probe koja će se više približiti Suncu nego ijedna do sada, a s ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na površini te stvaraju solarnu oluju.

Izvor: klix.ba