DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

VOJINOVIĆ: Neće biti gradnje nuklearnih elektrana u Crnoj Gori do 2030.

 

Ne postoji tlo bez prisustva radioaktivnih materija, a nakon donošenja novog Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i radijacionoj i nuklearnoj bezbjednosti, biće posebno regulisano odlaganje radioaktivnog otpada, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, za Dnevne novine ističući da je izgradnja postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva zabranjena i aktuelnim Zakonom. 

 

 

Vojinović ističe da se izloženost građana Crne Gore jonizujućim zračenjima mjeri konstantno i procjenjuje srednja godišnja efektivna doza kao mjera radiološke opterećenosti svakog stanovnika.

-Prilikom dijagnostičkih medicinskih procedura u kojima se koriste izvori jonizujućih zračenja, vodi se računa da svako izlaganje bude apsolutno opravdano i da se sa što manjom dozom dobije odgovor za uspostavljanje adekvatne dijagnoze. U terapijskim medicinskim procedurama, odgovarajuća doza zračenja predstavlja lijek i propisuje je ljekar, u skladu sa protokolima te zdravstvene ustanove-naglasila je Vojinović.

Kako navodi, kada je riječ o radonu, ako građanin u svom domu izmjeri nivo koncentracije iznad 300 bekerela po kubnom metru (Bq/m3), može da uradi remedijaciju prostora i na taj način se zaštiti od njegovog štetnog djelovanja na zdravlje.

Vojinović podsjeća da je izgradnja postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva, preradu korištenog nuklearnog goriva, kao i svako istraživanje i aktivnosti u cilju razvoja, proizvodnje i upotrebe nuklearnog oružja, te korišćenje radioaktivnog ili nuklearnog materijala za proizvodnju oružja za masovno uništavanje već je zabranjena u okviru postojećeg Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti.

-Takođe, Energetskom politikom Crne Gore do 2030. godine i Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, kao dokumentima koje je Vlada usvojila, a na osnovu pomenutog zakona, ne predviđa se izgradnja nuklearnih elektrana- kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu.

Što se tiče upravljanja radioaktivnim otpadom i iskorišćenim zatvorenim radioaktivnim izvorima, dodaje, posebna pažnja je tome posvećena u Strategiji zaštite od jonizujućih zračenja, radijacione sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom za period od 2017. do 2021. godine, i pomenutim Akcionim planom, koje je Vlada usvojila u decembru 2016. na predlog Ministarstva.

-U ovoj Strategiji je precizirano da će Crna Gora donijeti odluku o budućem upravljanju iskorišćenim radioaktivnim izvorima i radioaktivnim otpadom na osnovu analize koju će Ministarstvo uraditi u saradnji sa relevantnim institucijama i IAEA. Ovaj dokument treba da se elaborira više opcija o upravljanju iskorišćenim radioaktivnim izvorima i otpadom, te predloži opcije koje su najprihvatljivije sa ekološkog, društvenog i ekonomskog aspekta. Najprihvatljivije opcije biće sastavni dio naredne strategije, koja se odnosi na period od 2022. do 2027. godine- zaključuje Vojinović.

Izvor: Dnevne novine/cdm.me