DRUŠTVO PREPORUKA

BUDVA: Učiteljici Popović otkaz zbog prijetnji učenicama

Foto: vhmontenegro.com

Direktorka Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“ Jasminka Seka Šćepanović dala je otkaz učiteljici petog razreda te budvanske škole Svetlani Popović zbog teške povrede radne obaveze.

Protiv Popovićeve je prethodnih mjeseci vođen disciplinski postupak, a komisija, sastavljena od članova kolektiva, je utvrdila da je učiteljica povrijedila radnu obavezu, jer je prijetila uečenicama petog razreda kojima ne predaje, a čiji su roditelji policiji podnijeli prijave.

Komisija je uzela izjave svih aktera incidenta, a Šćepanović je danas donijela konačnu odluku i suspendovala učiteljicu. Popović predaje u petom razredu i danas je poštom dobila rješenje o otkazu, nakon čega je napustila školu.

-Na osnovu Zakona o radu, direktorica JUOŠ „Stefan Mitrov Ljuibiša” Jasminka Šćepanović nakon sprovedenog disciplinskog postupka, donijela je odluku o otkazu ugovora o radu zbog povrede radne obaveze, za zaposlenu S.P. iz Budve, profesoricu razredne nastave u ovoj školi. Konstatovano je da je profesorica počinila težu povredu radne obaveze, koja se odnosi na neprimjereno ponašanje prema učenicama škole I.K i A.Š. Prilikom donošenja odluke direktorica je imala u vidu činjenicu da se radi o dugogodišnjoj profesorici razredne nastave, koja je u više navrata nagrađivana, ali da te olakšavajuće okolnosti ne mogu dovesti do drugačije odluke, jer je u konkretnom slučaju od strane okrivljene bio narušen- navodi se u saopštenju Uprave škole koje potpisuje direktorka Šćepanović.

Kako navodi, zbog učesnika svih u postupku i zaštite integriteta škole, ne žele da dodatno komentarišu odluku.

Roditelji desetogodišnje učenice I.K. prijavili su sredinom decembra policiji da je učiteljica Popović njihovoj kćerki prijetila da će je prebiti i odrobijati. Incident se dogodio, kada je učiteljica S.P. navodno uletjela u razred kom ne predaje i pitala “ko je ta učenica koja ju je sa drugaricom navodno ogovarala”. Roditelji djevojčice policiji su prijavili da je učiteljica ulazila u dva odjeljenja kojima ne predaje i tražila učenice koje su preričavale priču, da se minulog ljeta, dok su bile u školi na Žabljaku, učiteljica Popović tukla sa svojom koleginicom i vukla je za kosu.

Protiv Popovićeve budvanska policija je podnijela prekršajnu prijavu, nakon što je utvrdila da je prekršila Zakon o javnom redu i miru. Uprava škole je tada odmah i po nalogu Ministarstva prosvjete pokrenula disciplinski postupak, te saslušala učenike tri odjeljenja petog razreda kojima Popovićeva ne predaje a kojima je navodno prijetila. Izjave su dali i roditelji nekoliko djevojčica, koji su potvrdili cijelu priču te od uprave škole zatražili da im garantuje bezbjednost djece. Ministarstvo prosvjete u Budvu je uputilo i inspekciju. Nakon jedne, uslijedila je prijava roditelj još jedne djevojčice, kojoj je učiteljica Popović takođe prijetila.

Popović je demantovala da je prijetila djevojčicama, te angažovala advokata u cijelom slučaju.

Roditelji učenika kojima Popović predaje ogorčeni su jer su im djeca dva mjeseca prije završetka škole, ostala bez učiteljice koja im je svih prethodnih pet godina predavala. Roditelji su danas bili kod Šćepanović gdje su tražili objašnjene o pravnoj regularnosti odluke o otkazu. Oni su najavili da će protestovati.

Roditelji su prije dva mjeseca uputili pismo resornom ministarstvu podržavajući učiteljicu Popović, i tražeći da ona ostane na poslu , ali su tada iznijeli i niz neistinitih kvalifikacija na račun medija , koje su objavile priču djevojčica čiji su roditelji procesuirali cijeli slučaj. Na društvenim mrežama se tada vodila i prava hajka protiv novinara , koja će sada dobiti sudski epilog.

 Izvor: Vijesti