DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Prioriteti izgradnja Gradskog pozorišta i obilaznica

Program rada Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice za ovu godinu, predviđa ulaganja od skoro 32 miliona i 300 hiljada eura, a prioriteti su izgradnja Gradskog pozorišta, obilaznica oko Golubovaca, rekonstrukcija Cetinjskog puta i izgradnja Jugozapadne obilaznice.

– U Programu koji će se naći pred odbornicima u Skupštini Glavnog grada 16. marta, navodi se da je za izradu planske dokumentacije predviđeno 726.667 eura, tehničke dokumentacije 1.262.855 eura, uređivanje i opremanje lokacija 11.719.850 eura, izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, mostova i garaža 13.330.500 eura i za objekte visokogradnje 5.239.142 eura – saopštio je PG Biro.

U Programu se navodi da su prioritetne aktivnosti obuhvaćene Planom javnih nabavki, po kom se sprovode tenderski postupci, u skladu sa Zakonom.

– Agencija realizuje aktivnosti u skladu sa Programom uređenja prostora Glavnog grada, tako da Program rada Agencije za 2018. godinu predstavlja pregled planiranih aktivnosti na realizaciji istog, iz domena njene nadležnosti – kazali su iz PG biroa.

Najznačajnija aktivnost Agencije u 2018, kako se navodi, nastavak je započetih radova na opremanju lokacija.

– Radiće se na sprovođenju svih neophodnih aktivnosti na izvršavanju obaveza prema investitorima, koji su u potpunosti izmirili ili redovno izmiruju obaveze po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kako u dijelu pripreme za komunalno opremanje, tako i u dijelu realizacije tj.izgradnje. Evidentno je da sve više investitora jednokratno izmiruje svoje obaveze zbog popusta kojeg ostvaruju, tako da se odmah moraju pokrenuti aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa, bez obzira na ustanovljene rokove od tri godine – piše u saopštenju.

U cilju povećanja naplate po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta po ranije zaključenim ugovorima, kako je saopšteno, preduzimaće se mjere za njihovo povećanje.

– Isto tako, preduzimaće se sve mjere da se zadrži nivo naplate potraživanja po osnovu zakupa poslovnih prostora, kojima u ime Glavnog grada gazduje Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice – dodaje se u saopštenju PG biroa.