DRUŠTVO SLAJDER

PANEL ,,ŽIVI LOKALNO, UČI GLOBALNO”: Crna Gora ima veliki potencijal, ali nedovoljno iskorišćen

Panel diskusija ,,Živi lokalno, uči globalno“, koju je organizovala  Hipotekarna banka i Počasni konzulat Crne Gore u Milanu, upriličena je danas u hotelu Hilton u Podgorici.

-Velika nam je čast i  zadovoljstvo što je danas sa nama rektor Univerziteta Bokoni Gianmario Verona, kojem je ovo prvi put da boravi u Crnoj Gori. Univerzitet Bokoni spada među najprestižnije svjetske univerzitete. Nadamo se da ćemo kroz komunikaciju i kontakte koje ostvari sa predstavnicima akademske zajednice dobiti mogućnost da se saradnja između Univerziteta Bokoni i crnogorskih institucija dalje unaprijedi i intenzivira-kazao je, otvarajući panel, Esad Zaimović, glavni izvršni direktor  Hipotekarne banke.

On je podsjetio i na dosadašnju konekciju koja postoji između Hipotekarne banke i Univerziteta Bokoni i najavio  Dolly Predović, počasnu konzulku Crne Gore u Milanu, nekadašnju profesoricu Korporativnih finansija na Bokoni Univerzitetu i suorganizatorku panela.

Dolly Predović je kazala da se ideja za ovim projektom javila kao posljedica internacionalizacije u visokom obrazovanju, koju karakteriše snažna mobilnost studenata.

– Vještine koje studenti stiču putovanjima, poslodavci žele da imaju. Univerziteti moraju da stvaraju globalno zapošljive studente- kazala je Predović stavljajući akcenat na ,,internacionalizaciju kod kuće“, smatrajući da studenti mogu steći vještine kod kuće istovjetne onima koje stiču studenti koji idu na razmjene i putuju.

Konzulka je istakla Bokoni Univerzitet kao primjer, koji je u posljednjih 30 godina od lokalne prepoznatljivosti dospio do jednog od 10 najboljih univerziteta u svijetu. Predović je takođe istakla da Bokoni insistira na stvaranju znanja kroz vještine i inovacije, izdvajajući tri „stuba“ Bokonija koji podrazumijevaju istraživanje – stub koji će pokrenuti internacionalizaciju, zatim, rangiranje koje se odnosi na klasifikaciju profesora i studenata i engleski jezik, kao treći stub, koji nikada nije bio cilj internacionalizacije, već njen instrument.

– Bokoni je najtratraženija evropska destinacija gdje dolaze najbolji studenti iz svijeta. Učite i živite u kampusu, a obrazujete se globalno, to je cilj internacionalizacije- zaključila je Predović dodajući da je Crna Gora u fantastičnoj poziciji zato što ima mlade ljude koji govore engleski jezik i odlične istraživače.

U panel diskusiji, čiji je moderator bio Radoje Cerović, psiholog i poslovni konsultant, učestvovali su Rektor Univerziteta Bokoni iz Milana, Gianmario Verona i prof. Milica Pejanović Đurišić, redovna profesorka na Univerzitetu Crne Gore.

Radoje Cerović započeo je panel diskusiju riječima –Ono što se dešava danas, utiče na budućnost- ističući da stvari koje se dešavaju na lokalnom i globalnom nivou smanjuju udaljenost i dovešće do toga da vještine i znanja cirkulišu svijetom.

Prof.dr  Milica Pejanović Đurišić kazala je, na početku izlaganja, da ,,treba da imamo paradigmu koja je ispunjena inovacijama šta god i u kojoj god oblasti da radimo“.

-Danas nam trebaju kompetencije i vještine, a ne samo znanje, za to imamo Google. Na globalnom nivou ne traže samo znanje, već i vještine.  Crnoj Gori treba stabilniji sistem obrazovanja, kao i mnogo bolji pristup prvim fazama obrazovanja, srednjoj školi i univerzitetu. Ne koristimo internacionalizaciju u pravoj mjeri, a imamo potencijal- zaključila je Pejanović-Đurišić.

Gianmario Verona iskazao  je oduševljenje nazivom projekta i savjetovao sve one koji žele, a teško im je da dođu do Bokonija, da ne odustaju.

– Nikada ne odustajte, težite da ostvarite svoj san. Danas živimo u vremenu u kojem su informacije u vašim rukama. Na lokalnom nivou možete dosta da naučite, čuo sam da imate dobre univerzitete. Nekada su univerziteti bili prevodioci znanja, profesori su prevodili knjige, danas, univerzitet treba da razvija vještine jer zahvaljujući Internetu i kompjuterima imamo znanje. Sreća je najvažnija u svemu-kazao je Verona.

Globalna konkurencija je nešto što često izaziva strah kod mladih koji žele da budu dio ovog procesa internacionalizacije.

Prof.  Pejanović- Đurišić  smatra da danas svi treba da se osjećamo kao dio globalnog tržišta i da konkurenciju ne treba doživljavati kao prijetnju.

– Studije pokazuju veliku stopu nezaposlenosti, ali sa druge strane, pokazuju i da poslodavci ne mogu da nađu zaposlene, tu dolazi do neusklađenosti. Neophodan je rad sa mladim ljudima u pogledu razvijanja vještina samostalnog učenja, primjenjivanja stečenog znanja u praksi, kada se naiđe na neočekivan problem, kao i na vještinama povezivanja-navela je Pejanović-Đurišić.

Verona je istakao da postoji veoma oštra konkurencija u multinacionalnim kompanijama, te da su analitičke vještine neophodne, ali i vještine vođstva.

– Ne mislim na liderske sposobnosti, već na ljude koji imaju empatiju, koji dobro komuniciraju, prezentuju i organizuju. Kodiranje je novi engleski, a veoma bitno je da ljudi počnu da rade i prije završetka studija.Morate biti konkurentni, odnosno stručni- sveobuhvatni-kazao je Verona.

Prof. Pejanović- Đurišić je zaključila da Crnoj Gori nedostaje rangiranje i da su individualni napori  nedovoljni. Ona je kazala da je neophodno obezbijediti stimulativne mjere da mladi ne bi napuštali Crnu Goru.

Verona je bio saglasan kada su stimulativne mjere u pitanju, a svoje izlaganje završio je idejom kako premostiti činjenicu da postoji veliki jaz između bogatih i siromašnih.

– Porast populizma stvara raskol u svijetu. „Z generacija“ (0d 1990-2010)  mora biti svjesna problema da postoji jaz između bogatih i siromašnih i ja vjerujem u njih da mogu poboljšati društvo u tom pogledu-zaključio je rektor Univerziteta Bokoni.

This slideshow requires JavaScript.

Panel diskusija završila je Cerovićevim opažanjem da ,,Zemlja može preživjeti bez demokratije, ali ne i bez meritokratije, na šta je Pejanović Đurišić dodala da ,,demokratiju ipak ne treba potcjenjivati“.

M.Bakić

Foto: B.Šekularac