DRUŠTVO SLAJDER

KCCG: Predstavljen novi ultrazvučni aparat, pola sredstava donirao CEDIS

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, na odjeljenju Kardiologije, danas je predstavljen novi ultrazvučni aparat za pregled srca, vrijednosti 60.000 eura, a pola sredstava je donirao CEDIS.
Direktor Pedijatrijske klinike dr Draško Nikčević objasnio je da se radi o aparatu koji će pomoći pri otkrivanju srčanih mana djece.
-Ovim aparatom se omogućava evaluacija i dijagnostikovanje najkompleksnijih urođenih srčanih mana, patologije koja je prilično zastupljena među najmlađom populacijom. Ne samo što je ovaj aparat vrlo aktuelan na svjetskom nivou, vec i softver pruža mogućnost nadogradnje za sljedećih 20 godina svega sto bude potrebno- kazao je dr Nikčević.
On je dodao da je broj pacijenata sa kompleksnim srčanim manama oko 20 na godišnjem nivou.
-Prosječno imamo oko 20 kompleksnih srčanih mana na godišnjem nivou, a pored toga imamo i veliki broj jednostavnih mana- rekao je dr Nikčević.
Direktorica KCCG Zorica Kovačević se zahvalila donatorima i najavila da će uskoro dobiti novi aparat za magnetnu rezonancu.
-Ovo je pravi primjer kako društveno odgovorne kompanije dio svog profita na godišnjem nivou ulažu u zdravlje naše nacije, prvenstveno u zdravlje najmlađe populacije. Uspjeli smo da kupimo najsavremeniji aparat zahvaljući vama, i nadamo se da ćete i dalje biti sa nama u našim daljim aktivnostima- rekla je Kovačević.
Izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku da ovakav aparat kupe i poklone ovom Institutu.
-Naša djeca su naša najveća briga i veoma mi je drago što smo kao društveno odgovorna kompanija imali priliku da baš jedan ovakav aparat kupimo i poklonimo Institutu. CEDIS je relativno mlada kompanija. Sigurno je da ćemo s ovakvim akcijama i dalje nastaviti da pomažemo Klinički centar, posebno Institut za bolesti djece- rekao je Đukanović.
D. Markuš
Foto: B. Šekularac