ART PREPORUKA

CRNA GORA: Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu i Podgorici

Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja će se u naredne četiri godine jednim dijelom finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima. U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije i Velike Britanije. Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka, a koje dijeli svaki klasični gitarista, posebno mladi, novi profesionalci.

U skladu sa tim, ove godine će u okviru MIGC-a, koji se održava od 23. do 28. maja 2018. godine u Tivtu i Podgorici, biti organizovan bogat program koji će uključiti koncerte, takmičenje i majstorske radionice. Dio programa koji se realizuje u Tivtu od 25. maja do 28. maja, a čiji su glavni nosioci NVO Anagastum, Muzički centar Crne Gore, Centar za kulturu Tivat i Hotel Regent (Porto Motenegro), obuhvatiće, između ostalog, koncert i majstorske radionice jednog od najboljih klasičnih gitarista današnjice – Manuela Barueka (Kuba/SAD), koji će tom prilikom premijerno nastupiti u Crnoj Gori. Njegovo gostovanje predstavlja događaj od velikog značaja ne samo za stručnu javnost, već i za cjelokupnu kulturno-umjetničku scenu u našoj zemlji.

Značajan segment programa činiće nastupi i majstorske radionice Mladih zvijezda, pobjednika gitarskih takmičenja u Evropi, a to su: Antoan Morinije (Francuska) Andrea Roberto (Italija), Džesi Flauvers (Australija/Njemačka), Antero Pelika (Finska), Niklas Johansen (Danska), Piter Giran (Mađarska), Vedran Vujica (BiH), Dmitro Omelčak (Ukrajina), Bojan Dojčev (Bugarska), Rafael Feljatr (Francuska) i Nikola Montela (Italija).

Takmičenje u Tivtu odvijaće se u 13 kategorija (solo gitara i kamerni ansambli sa gitarom), a finalnu rundu u profesionalnoj kategoriji prenosiće RTCG. Kao i u prethodnim godinama, obezbijeđen je bogat nagradni fond koji, između ostalog, uključuje ručno rađene gitare graditelja Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja, D'Addario poklon pakete, dok će Muzički centar Crne Gore i ovom prilikom pobjedniku u profesionlanoj kategoriji omogućiti koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Posebnu novinu ove godine predstavlja takmičenje u kategoriji Električna gitara (Electric Guitar Competition powered by Capital Plaza), koje se realizuje u saradnji sa Capital Plaza centrom 23. i 24. maja u podgoričkom Hard Rock Cafe-u. Tom prilikom okupiće se i oni muzičari, osobito pripadnici mlađe generacije, nešto drugačijeg muzičkog usmjerenja, ne samo iz Podgorice i Crne Gore, već i iz drugih gradova regiona i Evrope. Predsjednik žirija ove godine biće čuveni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, koji će u Atrijumu Capital Plaza centra održati koncert 23. maja.

kud duga