DRUŠTVO PREPORUKA

STIJEPOVIĆ: Izviđači pravi predstavnici svog grada i države

– Misija izviđaštva doprinosi obrazovanju i vaspitanju mladih ljudi, kroz sistem vrijednosti zasnovan na skautskom Zavjetu i Zakonu, i pomaže izgradnji boljeg svijeta, u kome su ljudi ostvareni kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu. Cilj izviđačke organizacije je okupljanje i razvijanje umnih, tjelesnih, društvenih i duhovnih potencijala djece, kroz koje se osmišljava i njihovo slobodno vrijeme, a što se u potpunosti podudara sa obrazovno–vaspitnim ciljevima škole – rečeno je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa članovima Odreda izviđača Stara Varoš, povodom obilježavanja Dana sjećanja, ,,dana važnog za sve izviđače i skaute svijeta”.

Takođe, ovo je godina kada se obilježava 90 godina izviđaštva u Crnoj Gori, saopšteno je iz PG Biroa.

Gradonačelnik Podgorice je istakao da je izviđaštvo, sa svojom plemenitom misijom, važno u formiranju mladih ljudi, jer se zasniva na principima zajedništva, poštovanja, volunterizma i solidarnosti.

– To su temeljne vrijednosti koje stičete kroz vašu organizaciju, koje vas formiraju kao dobre izviđače i dobre ljude, i sa kojima se možete ponositi i na pravi način predstaviti i školu, i grad, i najvažnije, našu državu, gdje god se takmičite – poručio je gradonačelnik Stijepović.

Učiteljica Vesna Vešović, straješinka Odreda izviđača Stara Varoš, je istakla da se, krajem 2006. godine u OŠ „Milorad Musa Burzan“, u Podgorici, formiralo „jato“ poletaraca i pčelica od 30 članova, a da danas Odred izviđača „Stara Varoš“ broji 115 članova.

– Naš odred je punopravni član Savez izviđača Crne Gore, organizacije koja postoji od 1. maja 1956. godine, i koja je dio Svjetske organizaciju skauta – istakla je Vešović.

Ona je navela da je Odred Stara Varoš veoma aktivan, kako na domaćim takmičenjima, tako i šire.

– Imamo prva tri mjesta u različitim kategorijama na takmičenjima u Crnoj Gori – istakla je Vešović.

Ona je rekla da je Dan sjećanja koji se obilježava, prilika da se izviđači i skauti zahvale institucijama koje su im nesebično pomagale, i da je tu, prije svih, Glavni grad.

– Naši izviđači su, osim posjete Glavnom gradu, prošetali ulicama Podgorice, a planiramo i da oslikamo jedna mural u blizini OŠ „Milorad Musa Burzan – istakla je Vešović.

A na pitanje šta ih je inspirisalo da postanu izviđači, oni su odgovorili: osjećaj prema prirodi, jednakost, želja da pomognemo drugima, i to srcem, kako bi stvorili svijet srećnih ljudi, bar malo bolji svijet nego od onog koji smo našli…, navodi se u saopštenju PG Biroa.

This slideshow requires JavaScript.