ART PREPORUKA

BERLINALE: Defou ,,zlatni medvjed” za životno djelo

Foto: Berlinale

Američkom glumcu Vilemu Defou uručen je juče na Berlinaleu ,,zlatni medvjed” za životno djelo.
U svojoj 40-godišnjoj karijeri igrao je raznovrsne likove i sarađivao sa režiserima Larsom fon Trirom, Dejvidom Linčom,  Tonijem Skotom, Vilijamom Fridkinom, Oliverom Stonom, Martinom Skorsezeom, Alanom Parkerom, Džulijanom Šnabelom, Entonijem Mingelom, Dejvidom Kronenbergom i Abelom Ferarom.

Defo sa suprugom Džadom Kolagrande (foto: Berlinale)

Ne izdvaja nijednog od ovih vrsnih režisera kao omiljenog.
– Ne pokušavam da upoređujem rad ni sa kim od njih, to je depresivno. Ako imate favorite, onda pokušavate da se ponavljate. Volim ono što radim, posvećen sam tome. Da, neke režisere volim više od drugih, ali neću ih imenovati – kazao je Defo na konferenciji za novinare uoči uručivanja nagrade.

Foto: Berlinale

Upitan za Fon Trira, istakao je da voli te ,,lične kinematografe” i da je ovaj Danac jedan od najvećih.
– Nadam se da ćemo opet sarađivati. Zaista sam uživao u radu s njim. On je dobar primjer čovjeka koji je strastven u  onome što radi i vrlo je zabavno družiti se s njim – istakao je Defo.
On je dodao da voli velike i male uloge.
– Osjećam se ugodno u ulozi. Volim da budem boja na platnu – rekao je Defo.
Priznao je i da mu je bilo komplikovano igrati Isusa Hrista u Skorsezeovom ,,The Last Temptation of Christ”.
Rad na televiziji ga ne privlači.

Foto: Berlinale

– Mislim da film ima posebnu moć. Televizija nikada nije stvorila tajnovitost ili poeziju. Više sam narativno opsjednut – rekao je Defo.
Voli i ponosan je na najnovije ostvarenje ,,The Florida Project”, jer je ono ,,mali portret društva, govori o društvenoj odgovornosti i zajednici”.
– Naučio sam mnogo o svijetu što nisam znao – kazao je Defo.
Za kraj se našalio da u 62. godini smatra da je je premlad za ovu nagradu.
– Ali, radim ovaj posao već 40 godina, pa sam shvatio da je možda ovo i pošteno, imamo o nečemu da razgovaramo. Lijepa stvar u starenju je da ti sebi postaješ jasniji. Sada imam više mogućnosti nego ikada – zaključio je Defo.
B.R.

kud duga