DRUŠTVO PREPORUKA

MRSS: Obilježava se Dan socijalne pravde

Foto: awarenessdays.com

U svijetu se obilježava Svjetski dan socijalne pravde, koji je proglasila Generalna skupština UN u novembru 2007. godine.

-Čvrsti temelji socijalne pravde nalaze se u unaprjeđenju, implementaciji, a prije svega u poštovanju i razumijevanju osnovnih ljudskih prava, dostojanstvenom životu, poštovanju različitosti, ali i principa da smo svi jednaki i isti, zaštićeni od društvenih i ekonomskih uticaja, kao i u kreiranju politika unaprjeđenja sistema i usluga socijalne i dječje zaštite – saopštili su iz Ministarstva rada iz socijalnog staranja.

Ustavom Crne Gore, koji je usvojen 22. oktobra 2007. godine, članom 1, propisano je da je Crna Gora država socijalne pravde.

-Vlada Crne Gore, u procesu preuzimanja neophodnih aktivnosti na poboljšanju socijalno – ekonomskog položaja građana, bilježi dobru dinamiku sprovođenja aktivnosti i strateškog planiranja, koje ima za cilj da se unaprijedi položaj građana u oblasti socijalne i dječje zaštite – dodaju iz ovog resora.

Socijalna i dječja zaštita, kako ističu, ima za cilj unaprjeđenje kvaliteta života i osnaživanje za samostalan i produktivan život pojedinca i porodice.

-Ministarstvo rada i socijalnog staranja kreiranjem politika unaprijeđuje socijalnu odgovornost i integrativni pristup koji omogućava podsticanje socijalne inkluzije, povećanje kvaliteta života i korišćenje kapaciteta svih ranjivih grupa za samostalan život – dodaju oni.

Takođe, kako naglašavaju, radi na stvaranju održivog, efikasnog i svima dostupnog sistema zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja, razvija hraniteljstvo kao oblik zaštite djeteta, koji će obezbijediti adekvatne uslove i stvaranju okruženje bez nasilja za srećnije djetinjstvo u Crnoj Gori, a licima koji su odabrali da im naša država bude dom, rješavanjem egzistencijalnih pitanja, stvaraju se uslovu za njihovu potpunu integraciju u društvo.

-Crna Gora kao građanska, demokratska i država socijalne pravde koja stremi humanom i ekonomski stabilnom društvu, obezbjeđuje razvoj i kontinuitet kvalitetne socijalne i dječje zaštite, zasnovane na potrebama i najboljem interesu korisnika – dodali su.

Ministarstvo poziva cjelokupno crnogorsko društvo da zajedno učinimo da Svjetski dan socijalne pravde bude svakodnevica u našem društvu, da se na taj način podiže svijest građana o značaju posvećenosti ciljevima, međusobnoj saradnji institucija i građana i važnost prijavljivanja problema.