ART PREPORUKA

ART: Preminuo bosanski glumac Nazif Mujić

Foto: Daniel Naupold/dpa

U 59. godini umro je bosanski glumac Nazif Mujić koji se proslavio ulogom u filmu ,,Epizoda u životu berača željeza”o za koji je nagrađen Srebrnim medvjedom.

Nazif Mujić, glavni glumac u filmu ,,Epizoda u životu berača željeza”, koji je za tu ulogu na filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine dobio nagradu Srebrni mevjed, umro je u nedjelju u mjestu Svatovac kod Lukavca u sjeveroističnoj Bosni gdje je i živio u romskom naselju, prenijeli su lokalni mediji u BiH.
Mehmed Mujić, član šire porodice, ujedno zastupnik u Savhetu nacionalnih manjina Federacije BiH, potvrdio je da je njegov rođak kojega je na kratko proslavila uloga u filmu što ga je režirao oskarovac Danis Tanović umro prirodnom smrću.

– Njegova porodica je u teškom imovnom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno sahranjen – kazao je Mehmed Mujić portalu Klix.
,,Epizoda u životu berača željeza” potresna je priča nastala na istinitoj drami koju je proživjela porodica Nazifa Mujića kada se njegova supruga suočila s nerješivim problemima zbog komplikacija u trudnoći kada nije mogla dobiti ljekarsku pomoć jer nema zdravstveno osiguranje.

Film je još jednom podsjetio na teško stanje u kojemu žive Romi u BiH suočeni s predrasudama i socijalnom isključenošću.

Mujiću je kratkorajna filmska slava djelom popravila život. Nakon nagrade na Berlinaleu dobio je i posao u komunalnom preduzeću u Tuzli, no nedugo nakon toga i on i njegova porodica pokušali su da pronađu sreću u Njemačkoj, gdje su zatražili azil.

Taj zahtjev im je odbijen pa su deportovani natrag u BiH, a Nazif je nakon toga čak prodao kip Srebrnog medvjeda kako bi pribavio novac za svakodnevne potrebe.
Izvor: Hina/dnevnik.hr

kud duga