DRUŠTVO PREPORUKA

MP: Razmjena iskustava o akademskom integritetu u okviru ETINED-a

Predstavnici Ministarstva prosvjete učestvovali su 15. i 16. februara na drugom plenarnom sastanku Platforme Savjeta Evrope o etici, transparentnosti i integritetu u obrazovanju (ETINED) u Strazburu, a teme sastanka bile su: jačanje integriteta, borba protiv korupcije u obrazovanju i razvoj i promocija etičkog kodeksa.

Jačanje integriteta je od naročitog značaja za Crnu Goru s obzirom na to da se radi na pripremi Zakona o akademskom integritetu, te će iskustva razvijenih zemalja zasigurno biti od velike koristi Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ovim zakonom urediće se otvorena pitanja u toj oblasti i uticati na očuvanje akademskog integriteta na način što će biti preciznije i jasnije propisane odredbe kako u vezi sa plagiranjem, tako i mnogim važnim elementima u dijelu primjene etičkog kodeksa akademske zajednice.

Kao jedan od posebno važnih aspekata akademskog integriteta, na sastanku u Strazburu istaknuta je uloga tijela za osiguranje kvaliteta, što je još jedna od pozitivnih strana našeg obrazovnog sistema, s obzirom na to da će ubrzo početi sa radom i Agencija za kontrolu i obezbijeđenje kvaliteta visokog obrazovnja.

Sastanku u Strazburu prisustvovale su direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović i načelnica Direkcije za visoko obrazovanje Biljana Mišović, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.