DRUŠTVO PREPORUKA

GG: Podgorica do novembra dobija zgradu Gradskog pozorišta

Glavni grad će do novembra ove godine, nakon skoro sedam decenija čekanja, dobiti zgradu i dom Gradskog pozorišta, objekat gdje će biti održavane predstave sa svim sadržajima koji su neophodni za rad savremenog teatra, pišu Dnevne novine.

Vrijednost radova na izgradnji Gradskog pozorišta iznosi 3.905.450 eura, bez scenske tehnike i opreme, koje će biti predmet posebnog tendera, čija je priprema u toku. Ukupna vrijednost radova će iznositi 5,5 miliona eura, a novac za izgradnju i opremanje obezbijeđen je u budžetu Glavnog grada.

Na neto površini od 3.560 kvadratnih metara predviđene su podzemne etaže, prizemlje i tri sprata. U objektu će biti dvije scene. Glavna će imati ukupno 250 mjesta, od čega 198 u parteru, sa dva mjesta za osobe sa invaliditetom i 53 na galeriji. Mala scena, sa 146 mjesta biće smještena u podrumskoj etaži i raspolagaće sa 132 mjesta u parteru i 16 na galeriji.

Iz Glavnog grada navode da će buduća zgrada gradskog pozorišta imati sve sadržaje koji su neophodni za rad savremenog teatra, a radovi na izgradnji, kako kažu, teku planiranom dinamikom.

– Trenutno se radi na postavljanju čelične konstrukcije na krovu, kao i razvođenju instalacija hidrotehnike, jake i slabe struje. Nakon okončanja ovih radova, slijedi malterisanje zidova i ugradnja bravarije. Za uređenje i opremanje enterijera biće raspisani tenderi za odabir najpovoljnijih izvođača. Takođe, biće raspisan i posebni tender za scensku tehniku – kazali su Vikendim novinama iz Glavnog grada.

Izvor: Dnevne novine/CdM