DRUŠTVO SLAJDER

PROSLAVA 111 GODINA POSTOJANJA GIMNAZIJE ,,SLOBODAN ŠKEROVIĆ”: Emocije i snažne poruke ispunile salu

Gimnazija ,,Slobodan Škerović” u Podgorici danas proslavlja 111. rođendan. Tom prilikom salu ove ustanove ispunili su učenici sadašnji i bivši i programom pod nazivom ,,Al’ igra teče dalje” ovaj dan učinili nezaboravnim.
Ministar prosvjete dr Damir Šehović poručio je učenicima da  je važno  da znaju da je ova ustanova dio većeg sistema zbog potrebe da imaju široku sliku kako bi je ubuće mijenjali.
– Mi je sada mijenjamo sa sviješću da treba da vam ponudimo puno toga – kvalitetno besplatno obrazovanje, mogućnosti za akademsko napredovanje, mogućnosti za razmjenu, poligon za razvoj samopouzdanja i osjećaja prihvatanja, a vi ćete nastaviti tamo gdje smo mi stali i popraviti to gdje smo mi zakazali – istakao je Šehović.
Svijet, dodao je on, tako oduvijek funkcioniše i najbolje čemu se možemo nadati jeste ,,da vam ostavimo sistem koji je bolji nego što je bio onaj prije nas”.
– Zato poštujte svoje nasljeđe, uključujući nasljeđe Gimnazije kojom je prošlo više od 30.000 učenika, koje je obrazovalo više od 700 nastavnika, ali uvijek težite da ga nadograđujete i mijenjate nabolje. I ne dozvolite nikom da vam kaže da ne možete, jer imate pravo na to. Znajte da učite u školi koja je dobitnik najvećih priznanja u oblasti obrazovanja, koja je iznjedrila 44 narodna heroja, oko 200 doktora nauka, na desetine univerzitetskih profesora, te neke od najvećih umjetnika. I kad napustite ove zidove izvjesno se nećete sjećati pravilnog toka svega što se dešavalo niti svakog detalja iz ove slavne istorije Gimnazije. Ostaće vam, ipak, ogromno obrazovanje, ali i bezbroj izlovanih, sitnih momenata sreće i inspiracije. A upravo na obrazovanju i takvim, kad-kad nekoherentnim, ali jakim utiscima mi gradimo svoju ličnost, sigurnost u sebe i svoje dalje životne korake – kazao je Šehović, poručivši đacima da idu naprijed, da se ne daju uplašiti i igraju svoje igre dobro, srčano i pošteno.
Direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović kazala je da ova ,,Gimnazija nije samo ustanova u kojoj su se sticala najkvalitetnija znanja, to je i mjesto gdje su se ljudi sastajali i zauvijek vezali na tradicionalnim okupljanjima za dan škole ili na proslavama jubileja maturskih večeri i pokazali da gimnazijski dani imaju posebnu čar”.
– Kultura, istorija i moć znanja odišu hodnicima ove najljepše zgrade koja je i ponos i simbol Podgorice i njena tradicija obavezujuća za sve nas – istakla je Bojanić-Lalović.
Danas je, rekla je ona uz podsjećanje na uspjehe sadašnje generacije u matematici, engleskom, ruskom, francuskom, italijanskom jeziku, fizici, programiranju, hemiji, sportu, Gimnazija savremena ustanova, koja radi po programu opšte gimnazije sa specijalističkim odjeljenjima – dvojezičnim, sportskim, filološkim, matematičkim, nastave organizovane u skladu sa zahtjevima novog vremena.
– ,,Al’ igra teče dalje” naziv je programa i poruka naših nastavnika i učenika. Jeste, život teče, mijenja se sve, sve prolazi, ali neke vrijednosti su neprolazne. Traje i naša Gimnazija, najljepši spomenik kulture i duhovnosti ovoga grada, kojoj čestitamo rođendan uz poruku da smo svjesni i spremni da je naša misija, i to najljepša, da obrazujemo i vaspitavamo mladost naše zemlje – rekla je Bojanić-Lalović.
Učenici su potom u prelijepom programu punom emocija odlomcima iz djela Andrića, Antića, Miljkovića, Parun, Maksimović, Kapora, Crnjanskog, Selimovića, Bećkovića, Popovića, Milakovića, Prevera, Kiplinga, Šekspira, Markesa, Borhesa, Dikensa, Hesea, Voltera… podsjetili šta to znači postati i ostati čovjek, na radost življenja i njegovu ljepotu, ljubav i prave vrijednosti. Uz to i stihove pjesama ,,Đon”, ,,Sanjao sam moju Ružicu”, ,,Divno je biti nekome nešto”, ,,Makedo” i ,,Nađi me” učenici su poslali poruku o neprestanim promjenama, ali i neprolaznim vrijednostima, koje su se kroz protekle decenije njegovale u ovoj školi. Smjenjivale su se poruke ,,Ne postoji put do sreće, sreća je put”, ,,Ne odbacuj svoje snove”, ,,Život nije trka, već putovanje u kojem treba uživati u svakom koraku”, ,,San je ono što se želi, a život je buđenje”, ,,Pustiće me da govorim čovjeku”, ,,Samo hodaj pored mene i budi mi prijatelj”, ,,Uspjeh je dobiti ono što želimo, sreća je željeti ono što dobijemo” i ,,Sve mane kada su u modi, postaju vrline”. Publika je bila u prilici i da čuje himnu Gimnazije ,,Veća od stoljeća”.
Na kraju je uslijedilo iznenađenje i gromoglasan aplauz kada su  na binu izašli bivši učenici Zdravko Đuranović, Predrag Drecun, Milorad Miranović i Aleksandar Vojvodić, zapjevali sa horom Gimnazije i na kraju sa publikom pjesmu za sve generacije Gimnazije, pjesmu u kojoj je ,,hiljadu sjećanja”.
– Najljepše dane svog života proveo sam pod ovim krovom. .. Neka se niko ne naljuti, Gimnazija je institucija, ostale su sve kopije. Morao sam ovo da kažem po cijenu da budem proceduralno kažnjen. Čestitam direktorici najljepši dan i izvinjavam se što neću biti na proslavi 150 godina – rekao je Aleksandar Vojvodić dok se salom orio smijeh.
Profesorici Dariji Šćepanović učenici su  uručili poklon kao znak zahvalnosti za veliki trud, veliku posvećenost, veliku profesionalnost i poštovanje koje, kako su kazali, im svakim danom iskazuje.
Danas je u Gimnaziji  svečano otvoren Omladinski klub, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo – Fakt i Uprave Gimnazije. Zamišljen je kao mjesto okupljanja aktivnih i talentovanih učenika i svih koji su spremni da svojim aktivnostima unapređuju zajednicu u kojoj žive, osmišljavaju aktivnosti koje su od koristi za školu, zajednicu i njih same.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac