ART SLAJDER

IVAN BOSILJČIĆ NASTUPIO U KIC-U: U slavu ljubavi i života

Ivan Bosiljčić priredio je sinoć poetsko-muzičko veče ,,Par stihova za nas” u  Kulturno-informativnom centru ,,Budo Tomović” u Podgorici.
Baš kao što se ljubav riječima ne može opisati, tako je teško u riječi staviti i ovaj koncert i sve ono što se moglo doživjeti i proživjeti na njemu.
Kad glumci pjevaju, to je posebna nit, to su posebne emocije, posebna strast. Svu ovu posebnost dao je publici Ivan Bosiljčić sinoć. I publika je to znala da cijeni, jer kako reče juče na konferenciji za novinare direktorica KIC-a Snežana Burzan, ,,Podgorica je uvijek umjela da procijeni kvalitet i da nesebično uzvrati emocije istinskim umjetnicima”.
Bosiljčić je sinoć dotakao srce svakom u do posljednjeg mjesta, ispunjenoj Velikoj sali KIC-a. Publiku su činile sve generacije.
Svoju, kako je rekao za ovaj program, iskrenu ispovijest, počeo je svojevrsnom molitvom za djecu, molbom životu, a onda je na scenu ušetao uz ,,Zvižduk u osam”.
– Dobro veče, dobri ljudi. Neka vam svaki dan bude praznik. Radujte se uvijek i svuda. Ja sam mnogo radostan što sam večeras ovdje. Hvala što imam za koga da nastupam. Živjeli – bile su riječi kojima se Bosiljčić obratio publici, a onda zapjevao ,,Ono sve što znaš o meni”, a kasnije odrecitovao i Arsenovu ,,Spaliti zemlju”.
Publika je maštala sa Bosiljčićem uz stihove Sergeja Jesenjina, a onda je poveo na putovanje kroz vrijeme uz numere ,,Jedna ljubav davna”, ,,Bila je tako lijepa” i ,,Devojko mala” koje je publika uglas pjevala. Pričao je Bosiljčić i o Rajićevom ,,danu njenog vjenčanja”, podsjetio publiku na divne riječi pjesme Kemala Montena ,,Dušo moja”. Govorio je kroz stihove i pjesmu ,,Pukni zoro” o svom čukundjedi soluncu koji je sahranjen u Grčkoj i upravo ova pjesma izmamila je suze jednoj gospođi u prvom redu, a sigurno i mnogima u sali.
Govorio je Bosiljčić i o ljubavi prema supruzi Jeleni i kćerki Nini, roditeljima, prijateljima, čežnjama, snovima, radostima, o ljubavi prema životu. Recitovao je i pjevao nadahnuto, a u dio koji je posebno oduševio publiku i digao je na noge, ciganske i ruske pjesme, uveo je numerom Vlatka Stefanovskog ,,Gypsy song”. Prava ,,eksplozija” zavladala je kada je Bosiljčić otpjevao ,,Ciganočku”. Uslijedio je dug aplauz, povici ,,Bravo!” i ,,Volimo te, Ivane!”
,,Žute dunje” dočekane su aplauzom već sa prvim taktovima, a horski je publika zapjevala i ,,Da li znaš da te volim”, ,,Stanica Podlugovi”, ,,Rano je za tugu”, ,,Brod u boci”, nakon kojih bi opet uslijedio dug aplauz.
A kakva je ova publika bila najbolje je opisao sam umjetnik predstavljajući izuzetne muzičare koji su ga sinoć pratili, a bili su to Aleksandar Miletić za klavirom, Branko Stiković za gitarom, Miloš Petrović za bas gitarom i Marko Kalabić za bubnjevima.
– Ja sam Ivan Bosiljčić. A vi ovo veče činite nezaboravnim. Hvala vam – kazao je publici ovaj vrsni umjetnik.
Regularni dio završio je Gibonnijevom numerom ,,Tajna vještina”.
Tu se tajna vještina Ivana Bosiljčića i benda nije završila. Uslijedio je dug aplauz, ovacije, pa su se vratili na bis. Sa publikom je otpjevao pjesme ,,Nesanica” i ,,Devojko mala”.
Opet je uslijedio dug aplauz, ovacije. Ipak, to je, nakon dva sata, bio kraj.
– Bili ste divni! Živjeli! – pozdravio je Bosiljčić publiku.

Čarolija se nastavlja večeras, kada Ivan Bosiljčić i bend nastupaju od 20 sati na istom mjestu, u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”.
Tekst i foto: B.R.

kud duga