DRUŠTVO PREPORUKA

DZPG: Otvorena ambulanta u Berima

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić svečano su danas otvorili objekat mjesne ambulante Doma zdravlja Podgorica u selu Beri.
Objekat, koji je rekonstruisan i opremljen iz sredstava stanovnika Mjesne zajednice Beri i u saradnji sa Domom zdravlja Podgorica, biće na raspolaganju za zdravstvene usluge mještanima i okolnih sela.
Ambulanta u Berima nosiće ime dr Blažimira Ćetkovića, uglednog ljekara sa ovih prostora, priznatog crnogorskog stručnjaka, čime se odaje trajno poštovanje njegovom liku i djelu, nasljeđu i tradiciji, ali i javnom sistemu zdravstva.
U ime mještana donatorima i izvođačima radova zahvalio se predsjednik MZ Beri Luka Bojanović.
Simović je kazao da je projekat izgradnje ambulante za mještane Bera i okolnih sela projekat koji je nastao kao rezultat zajedništva i pregalaštva velikog broja ljudi dobrih energija, dobre organizacije mjesne zajednice i opredijeljenosti koja se kreira u sklopu ukupne zdravstvene zaštite sa nivoa Vlade i Doma zdravlja Podgorica.
On je kazao da je kao rezultat tog zajedništva i pregalaštva danas otvorena ambulanta, koja će značiti dobro svim mještanima Bera i okolnih sela.
– Ovaj današnji projekat ima i poruku sjećanja na one koji su ostavili vrijedan trag u oblasti u kojoj su radili kao što je to radio pokojni uvaženi doktor Ćetković, i ja mislim da zbir svega toga daje nam za pravo da budemo svi zajedno zadovoljni zbog ovog projekta i da čestitamo svim pregaocima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji – poručio je Simović.
Ministar zdravlja Kenan Hrapović istakao je da otvaranje zdravstvenih objekata u seoskom području znači da se sistem primarne zdravstvene zaštite širi i na ruralnom području i postaje pristupačniji i dostupniji svima koji žive u tim krajevima, a samim tim znači i sigurniji i kvalitetniji život svih građana Crne Gore.
– Otvaranjem zdravstvene ambulante u Berima stvaraju se uslovi za širenje i unapređenje primarne zdravstvene zaštite na ovom području i to kroz povećanje učestalosti prisustva tima izabranog doktora, kao i uvođenje novih usluga potrebnih domaćinstvima koji stalno žive na ovom području. Zdravstvena zaštita na seoskom području imperativ je Ministarstva zdravlja, tako da ćemo i ubuduće, primjereno mogućnostima, unapređivati zdravstvenu zaštitu stanovnika ruralnih područja, čime Vlada Crne Gore šalje jasnu poruku građanima Crne Gore, koji žive i privređuju na seoskom području, da će se odgovorno i predano raditi na stvaranju uslova za unapređenje kvaliteta njihovog života, na svakom dijelu teritorije naše države – poručio je Hrapović.
Direktor Doma zdravlja Podgorica istakao je da se zahvaljujući inicijativi i akciji stanovnika ovog kraja dobijen savremen, adekvatno uređen i opremljen prostor, a da je zdrsvatveni sistem obezbijedio profesionalan i stručan kadar.
On je kazao da će, obzirom na rastući broj stanovnika ovog kraja, Dom zdravlja odreagovati u skladu sa tim potrebama, te da će ambulanta u Berima imati i adekvatno radno vrijeme i zaposleni kadar.
– Svi stanovnici Glavnog grada imaju realna očekivanja od zdravstvenog sistema, da imaju dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svakom trenutku i svakom mjestu, kako u gradu, tako i u udaljenijim mjestima opštine – kazao je Kavarić.
On je reko da je ambulanta u Berima, nakon Lijeve Rijeke i Ubala, treći po redu potpuno novi objekat koji su građani, u saradnji sa Domom zdravlja, izgradili i priveli namjeni, na dobro stanovnika u tim područjima. Kavarić je dodao da se četvrti po redu takav objekat, završava na Zlatici.
Simović pozvao mještane Bera da iniciraju i druge zajedničke projekte
Potpredsjednik Simović je u posebnom obraćanju okupljenim brojnim mještanima Bera kazao da je unapređenje svih servisa građanima jedan je od ključnih prioriteta Vlade, posebno u ruralnim područjima.
Simović je kazao da će Vlada nastaviti da kreira i podržava projekte kojima se unapređuje kvalitet života na selu, dostupnost svih usluga od značaja za lokalno stanovništvo, kao i projekte i preduzetničke ideje u pravcu daljeg razvoja sela.