DRUŠTVO PREPORUKA

SARADNJA SA GLAVNIM GRADOM: Studenti oslikavaju prostor Centra za podršku djeci i porodici

– U ime Gradske uprave i svoje lično ime želim da izrazim zahvalnost studentima na humanom gestu oplemenjavanja prostora Dječje bolnice. Na taj način doprinijeli ste da našim najmlađim sugrađanima sa zdravstvenim problemima dane provedene u ovim prostorijima učinite što je moguće prijatnijim. Impresionirani smo vašom idejom, iskazanim radom, trudom, zalaganjem i talentom – istakao je gradonačelnik Stijepović na sastanku sa studentima, profesorima i upravom Fakulteta Vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran.

Šest studenata specijalističkih studija u okviru predmeta Likovni atelje pod mentorstvom prof. mr Marije Džoganović oslikali su cca 400m2 prostorija Dječje bolnice u Podgorici. Oni su se, zajedno sa mentorkom i prorektorkom za međunarodnu saradnju i dekanicom Fakulteta doc. dr Anđelom Jakšić Stojanović, sastali sa gradonačelnikom i predstavnicima uprave Grada kako bi razmotrili buduće oblike saradnje.

Sagovornici su se saglasili da bi slični projekti mogli da se realizuju u prostorijama Centra za podršku djeci i porodici, budućem Domu za stare, dnevnim centrima za stare. Takođe, buduća saradnja odnosila bi se i na organizovanje kreativnih slikarskih radionica za pripadnike najranjivijih grupa u okviru pomenutih institucija, ali i JU Centru za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, Kancelariji za mlade, JU Dnevnom centru za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju, itd. Studenti su iskazali interesovanje i za sprovođenje kampanje za udomljavanje napuštenih kućnih ljubimaca trenutno smještenih u Prihvatilištu koje funkcioniše u okviru gradskog preduzeća Čistoća. Glavni grad je, s druge strane, spreman da pomogne rad na promociji i afirmaciji talenta ovih mladih ljudi kroz organizovamnje izložba u izložbenim i galerijskim prostorima Grada.

Dekanica Jakšić Stojanović istakla je značaj aktivnosti koju su studenti realizovali sa umjetničkog, kulturnog i mnogih drugih aspekata, njenu važnost za unapređenje kvaliteta boravka u institucijama ovog tipa, posebno u Glavnom gradu, kao i činjenicu da je aktivnost namijenjena ranjivim i osjetljivim ciljnim grupama kao što su djeca.

– Radi se o društveno odgovornom ponašanju koje može poslužiti kao uzor drugima u Crnoj Gori. Ovo je samo početak, privi od, nadam se, niza sličnih aktivnosti – naglasila je dekanica Jakšić Stojanović.

Zahvaljujući se Gradu na prepoznavanju značaja ovakve aktivnosti, kao i razumijevanju, mentorka prof. mr Marije Džoganović naglasila je da je za studente ovo podsticaj da slične aktivnosti realizuju i u budućnosti, čime bi u partnerstvu sa Glavnim gradom, doprinijeli unapređenju kvaliteta života naših sugrađana, uz poklanjanje posebne pažnje osjetljivim ciljnim grupama poput djece, omladine, starijih ljudi, itd.