PREPORUKA ZDRAVLJE

MZ: Počeo nacionalni skrining karcinoma grlića materice

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da će od ovog mjeseca sve žene, u skladu sa starosnom dobi, biti pozivane na određenu dijagnostiku kako bi preduprijedili nastanak i širenje te bolesti.

Kako je naveo, u Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najviše osoba oboli i umre od raka grlića materice.

– To je za nas bio jasan znak upozorenja i razlog da isplaniramo i organizujemo postupak preventivnog djelovanja – rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, nabavljeno je devet novih videokolposkopa za Podgoricu, Cetinje, Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Kotor i Pljevlja, dok su za ostale opštine nabavljeni ranije.

Hrapović je naveo da je u cilju uspješnog implementiranja programa prevencije karcinoma grlića materice, edukovani ginekolozi za sprovođenje kolposkopije kao pomoćne dijagnostike u skriningu.

On je podsjetio da se organizovani skrining raka grlića materice od jula 2016. godine sprovodi u Podgorici i kazao da nijesu zadovoljni ni pozivima doktora, ni odzivom žena na preglede.

– Riješeni smo da ovu preventivnu aktivnost, čiji je cilj smanjenje obolijevanja, sporovodimo uz najviše profesionalne standarde, kao i monitornig na mjesečnom nivou – rekao je Hrapović.

On je objasnio da će svakog mjeseca od svih domova zdravlja tražiti podatke o broju pozivanih žena i rezultate o obavljenim procedurama.

Hrapović je kazao da je rak grlića materice maligna bolest koja se može spriječiti i apelovao na žene da razmišljaju o reproduktivnom zdravlju i tokom godine posjete svog ljekara i iskoriste neku od mogućnosti prevencije.

– Dobri skirning programi mogu da spriječe i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi – naglasio je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, rekao je da preventivne aktivnosti imaju važnu ulogu u zdravstvu i da aktivnostima kojim se mogu sačuvati život i zdravlje treba dati prednost.

On je objasnio da je jedna od tih intervencija skrining i da u taj program ulaze žene koje se opsjećaju zdravo, nemaju tegobe i nijesu morale da se javljaju ginekologu zbog problema.

Mugoša je ukazao da su karcinomi dojke i raka grlića materice najveći problem u ženskoj populaciji.

– Samim tim što smo oba karcinom stavili u prioritet govorio o tome koliko se u sistemu bavimo svim promjenama koje se javljaju, a koje mogu biti spriječene – naveo je Mugoša.

On je rekao da se nada da će odziv ljekara, a posebno žena biti dobar i adekvatan.

Ginekolog u Domu zdravlja Podgorica, Milovan Jovanović, rekao je da je skrining obziljna procedura i da u narednih pet godina moraju pregledati 160 hiljada žena.

On je kazao da ne bi smjelo da se dešava ni obolijevanje, a kamoli umiranje od raka grlića materice i naglasio da su svi domovi zdravlja dobro opremljeni.

Prema njegovim riječima, mora da bude dobra korespodencija između ljekara i građanki. Žena je samo zdrava ona kada prođe ginekološki pregled.

Jovanović je kazao da je karcinom grlića materice jedini visoko preventivni, i da jedan invazivni karcinom košta državu mnogo.

Prema njegovim riječima, u svijetu od te bolesti oboli oko 530 hiljada žena, a više od 275 hiljada umre, i to većinom u državama u razvoju koje nijesu imale organizovani skrining.

– Više se ne postavlja pitanje hoćemo li ili nećemo organizovati skrinig, već moramo – svi zajedno – zaključio je Jovanović.

Izvor i foto: Portal Analitika