ART PREPORUKA

FESTIVAL FILMA MOJKOVAČKA FILMSKA JESEN: In memoriam Nebojša Glogovac

Sa dubokim naklonom, kako je on znao da uradi na pozornici svog Jugoslovenskog dramskog pozorišta, našoj, i ostalim pozornicama u malim i velikim gradovima regiona, poklanja se i veličina najstarijeg crnogorskog filmskog festivala Mojkovačka filmska jesen, pred pričom, koja nosi ime: Nebojša Glogovac.

-Ne bih ispisao niti poslao medijima ove retke, da tadašnji predsjednik Savjeta našeg festivala g-din Željko Rutović nije pozvao i rekao: „Pa zar ćeš učiniti šutnjom da u naše, tvoje i ime Festivala koji diše sa Mojkovcem, onakav glumac i dobri čovjek ode u vječnost bez pozdrava Festivala koji mu je dodijelio prvu nagradu, a on njemu stepenik više u nizu vrijednih filmskih manifestacija, svojom rolom i dolaskom po nagradu.” Mojkovac je za njega bio isto što i Pula ili Beograd. Imao je svoj festival filma i njega u glavnoj ulozi te 2010. godine – istakao je predstavnik festivala Mojkovačka filmska jesen Radoljub Ćorić.

-Svaka ta riječ mi i sada prolazi kroz misli, a savjest crveni jer bi bilo tako. Ne iz razloga što bi Mojkovac odsustvom poštovanja bez riječi ispratio divnog čovjeka i glumca koji je bio njegov gost nekoliko prelijepih dana, nego zbog ugla naše skromnosti iz kog sam gledao i naš festival i sebe, potcjenjujući  manifestaciju sjajnih filmskih priča i organizacije koja se zove Mojkovačka filmska jesen, jer je naša – dodao je istakavši da je Nebojša ostavio ljudski trag prije svakog drugog, pa i velikog umjetničkog.

Pokazao je kako mu ,,paše” ovaj mali grad i njegova duša. Upoznali smo njegovu dušu. Da nijesmo, možda i ne bi nosili ovoliku tugu zbog njegovog odlaska. Niko u Mojkovcu nije ostao ravnodušan na vijest o Nebojšinoj preranoj smrti, naveo je on u saopštenju.

-Zadivljen sam da ovaj festival ima 35 godina života i da ima dušu koja je prepuna ljubavi prema filmu. Izuzetno sam počastvovan što sam u Mojkovcu i što je baš meni pripala nagrada za najbolju ulogu – izjavio je Glogovac za TVCG po uručenju nagrade te ove riječi obavezuju da oproštaj čuje čitava Crna Gora i region.

-Njegova harizma odvajala ga je prvenstveno zbog skromnosti kojom je taj veliki glumac zračio. Nebojša je dobitnik ,,Zlatne arene” Pulskog festivala, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu naše tada 35. Mojkovačke filmske jeseni, 2010. godine, festivala koji je jednom išao linijom Pulskog festivala, tada i osmišljenog po toj režiji. Sada je svoja, i možda usamljena priča kojoj se često vraćaju dobitnici, opet po drugi ili treći put jer su briljirali na filmskom platnu živošću pokretnih slika godinama. Očekivali smo i Nebojšu po drugi put. Reprizu izlaska na binu Doma kulture u Mojkovcu po novu statutu Festivala, samo neke druge, buduće priče iz novog filma. Nije došao… I neće nikada više doći. Zatekla nas je vijest o njegovoj borbi za život i smrt, zagledane u tamu naše bioskopske dvorane. Bez zujanja projektora i snopa usmjerenog ka platnu. Slika je ostala zamrznuta u 22 časova, 23. septembra 2010. godine, tu stoji i danas, sve do našeg narednog Festivala krajem septembra ove godine. Tada ćemo se mi njemu pokloniti iz publike, prisjećajući se čovjeka koji je srastao sa srcima filmofila naše male gradske, a velike festivalske priče. Velike jer je ugostila i dočekala velikane filma – istakao je Ćorić.

kud duga