MAGAZIN PREPORUKA

,,EUROSONG”: Franka Batelić predstavlja Hrvatsku u Lisabonu

Na ovogodišnjem 63. takmičenju za ,,Pjesmu Evrovizije” Hrvatsku radioteleviziju (HRT) i Republiku Hrvatsku predstavljaće Franka Batelić, mlada muzičarka snažnog i školovanog glasa, koja će nastupiti s pjesmom ,,Crazy”, piše HRT.

Autor muzike je Branimir Mihaljević, a autorka teksta Franka Batelić, koja će prve utiske iznijeti popularnom HRT-ovom muzičkom uredniku i voditelju Zlatku Turkalju Turkiju u emisiji ,,Drugi dio dana na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)” danas, 13. februara, s početkom u 14.00.

Franka Batelić dosad je objavila dvanaest samostalnih pjesama i ostvarila tri gostovanja na drugim pjesmama. Njena pjesma ,,S tobom”, nastala nakon četvorogodišnje pauze, pokazala je koliko je publika željna pop-muzike: po broju emitovanja njena je pjesma na vrhu top-listi, a izuzetno je popularna i na YouTubeu na kojemu je dosad zabilježila više od dva miliona pregleda.

Mlada muzičarka pjevanjem se bavi od treće godine. Pjesmom ,,Ruža u kamenu” 2008. godine osvojila je nagradu gledalaca na Hrvatskom radijskom festivalu (HRF), a ta je pjesma osvojila i članove Središnjeg udruženja obožavalaca Evrovizije (franc. Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision – OGAE) koje okuplja četrdesetak evropskih klubova ljubitelja ,,Evrovizije” te je pobijedila u konkurenciji od 28 pjesama.

Godine 2009. nastupila je na tadašnjemu HRT-ovom takmičenju za ,,Pjesmu Evrovizije” ,,Dora” s ,,Pjesmom za kraj”, a hrvatski ljubitelji ,,Evrovizije” drugi su je put izabrali za predstavnicu na muzičkom takmičenju Središnjeg udružennja obožavalaca ,,Evrovizije” (franc. Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision – OGAE) pod naslovom OGAE Song Contest. S pjesmom ,,Na tvojim rukama” nastupala je na 18. HRT-ovom takmičenju za ,,Pjesmu Evrovizije” ,,Dora”.

Godine 2011. objavila je pjesme na engleskom jeziku naslovljene ,,On Fire” i ,,Run” te doživjela uspjeh i izvan Republike Hrvatske. Osvojila je nominacije za novog izvođača godine za muzičke nagrade ,,Zlatna Koogla” i ,,Porin” te pobijedila u četvrtoj sezoni popularnoga HRT-ovog ,,Plesa sa zvijezdama”.

Jedno od važnijih ostvarenja je i Bijonsin izbor Batelić za predizvođača na njenom koncertu u Areni Zagreb 2013. godine, kao i učestvovanje u rusko-ukrajinsko-američkoj produkciji baleta ,,The Great Gatsby” 2017. godine, gdje je bila jedina vokalna solistkinja.

Foto: Šime Eškinja

– S dvije sam godine pred televizorom, s daljinskim upravljačem umjesto mikrofona, nabadala stihove pjesme Tonija Cetinskoga ,,Nek ti bude ljubav sva”, kada nas je 1994. godine predstavljao na ,,Evroviziji”. Mami i tati tada sam ushićeno govorila: „Tako će i Aka, tako će i Aka.” Ta djevojčica u meni nikada nije prestala da sanja. I sada se san ostvaruje! Predstavljaću Hrvatsku radioteleviziju i Republiku Hrvatsku na ,,Evroviziji”. Ovom prilikom želim da zahvalim Hrvatskoj radioteleviziji na pozivu i iskazanom povjerenju. Moj tim i ja svjesni smo odgovornosti koju ovo predstavljanje donosi, spremni smo na izazov i daćemo baš sve od sebe da u Portugalu u maju Republiku Hrvatsku predstavimo na najbolji mogući način – poručila je za Hrvatsku radioteleviziju Franka Batelić.

Ovogodišnje 63. takmičenje za ,,Pjesmu Evrovizije” biće održano od 8. do 12. maja u glavnom gradu Portugala – Lisabonu. Biće to prvi put u istoriji da će Portugal biti domaćinom tog najvećeg muzičkog takmičenja, zaslugom njihovog prošlogodišnjeg predstavnika Salvadora Sobrala koji je s pjesmom ,,Amar Pelos Dois” očarao Evropu i svojoj državi donio prvu pobjedu 53 godine od njihovog prvog učestvovanja.

Takmičenje će biti održano u ,,Altice Areni”, a kroz trodnevni šou-program gledaoce će voditi Katarina Furtado, Daniela Rua, Filomena Kautela i Silvia Alberto. Učestvovaće 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine.

Polufinala će biti održana 8. i 10. maja, a završna je veče na rasporedu 12. maja. Ždrijebom je odlučeno da će se Republika Hrvatska takmičiti u drugom dijelu prvog polufinala 8. maja u ,,Altice Areni” u Lisabonu. Tako će, primjera radi, u našoj grupi se takmičiti i Makedonija, Bugarska, Irska, Švajcarska i Grčka, dok su u drugoj polufinalnoj večeri Srbija, Slovenija, Crna Gora, Mađarska i druge države. Tačan redoslijed svih nastupa biće poznat u martu, kažu iz HRT-a.

– Vjerujemo da ćemo ove godine nastaviti uspješan niz nastupa Hrvatske radiotelevizije i Republike Hrvatske na ,,Evroviziji”. Nakon Nine Kraljić koja se plasirala u završno veče ,,Evrovizije” 2016. godine te izvrsnog nastupa Žaka Houdeka prošle godine, vjerujemo da će i Franka Batelić ostvariti naš osnovni cilj – plasman u završno veče i tako nas na najbolji način predstaviti u Lisabonu – istakao je vođa HRT-ovog tima za takmičenje za ,,Pjesmu Evrovizije” (ESC) Tomislav Štengl.

Izvor: HRT
Foto: Srećko Rundić